Очните проблеми засягат над половината от световното население. Постоянното взиране в дисплеи, нездравословният начин на живот и наследствените предразположение са само част от причините за все повече посещения при офталмолози.

Зрението е едно от най-важите сетива, които правят пълноценно съществуването ни. Всички допълнителни средства, които използваме за коригиране на проблема, създават нови и нови предизвикателства в ежедневието ни. Дискомфорт, изпотяване на стъклата, липса на периферно зрение и главоболие са сред най-разпространените странични ефекти на очилата. Контактните лещи пък създават големи рискове за инфекция, причиняват дразнене, сълзене, изискват специфична хигиена и спазване на режим. 

Благодарение на научния подем вече е възможно да се радваме на кристално зрение без всички гореописани условности, без бремето на постоянно носене на един или два чифта очила, без опасението да изгубим лещата си, без да ангажираме заетото си съзнание с още едно нещо, без което обаче при големи диоптри и липса на средство за корекция реално сме изгубени в свят на сенки и неясни очертания.

Изключителният напредък на медицината и технологията в офталмологичната сфера позволява веднъж завинаги да отстраним проблемите със зрението и да се наслаждаваме на орлов поглед, за какъвто всеки мечтае, а рисковете да бъдат сведени до минимум.

Вариациите за различни състояние, възраст и големина на диоптрите вече са толкова много, че е почти сигурно, че вашето проблемно зрение подлежи на корекция. Как обаче да изберем най-точната очна интервенция в огромния обем от медицински възможности.  

Кои са най-добрите, ефикасни и неинвазивни процедури и коя е точната за нас? Отговор на този въпрос потърсихме двама от главните лекари на клиника "Луксор" - д-р Георги Тасков и д-р Тодор Тасков. 

Двете основни процедури, които могат да разрешат проблемите с диоптрите са лазерна корекция и вграждане на мутитфокални вътеочни лещи. Двете интервенции са подходящи при различни възрастови групи и очни проблеми. 

Всичко за поставянето на мултифокални лещи разкрива специалистът в областта - д-р Георги Тасков.

- Д-р Тасков, какво всъщност представляват мултифокалните лещи и откога са навлезли в очната хирургия?

Мултифокалните лещи са на разположение на всички офталмолози по света от около 15 години. Те представляват технология на НАСА, която е разсекретена за нуждите на медицината. Те не се основават на естествения принцип на гледане, при който е нормално хората да гледат надалеч без очила, а наблизо да използват мускулите на очите си.

С годините тези мускули отслабват и настъпва така нареченото възрастово далекогледство, пресбиопия, при което е нужен диоптър за средна и близка дистанция – компютър и четене, като нормалната дистанция за книга е около 35-40 сантиметра, а за таблет, лаптоп и компютър 60-80 сантиметра.

При тази леща не са необходими мускулите в окото. Самата тя има специфичен дизайн с пръстени, през които, преминавайки светлината се разделя на необходимите потоци за близка средна и далечна дистанция, като така пациентите стават независими от очила в ежедневието си.

Принципът на  операцията е  както класическата операция за премахване на вътрешно перде, което настъпва обикновено след 60-65 годишна възраст.

Процедурата представлява премахване и заменяне на лещата на окото с така наречената мултифокална, която може да коригира късогледство, далекогледство и астигматизъм във всякакви комбинации. Освен че при имплантирането на лещата човек става напълно независим от очила, предотвратява се и  развитието на катаракта. Това се дължи именно на факта, че естествената леща, която с възрастта помътнява, бива подменена.

- За кого са подходящи мултифокалните лещи?

Лещите могат да бъдат поставени във всякаква възраст, а най-често се поставят на хора над 40 години и водещи динамичен начин на живот. Ежедневието ни е свързано с честа смяна на дистанция –  далечна дистанция - шофиране, гледане на телевизор; средна дистанция – работа с компютър; близка дистанция – четене на книга, работа с документи.

Тоест лещата успява да коригира както проблемите с късогледство, така и с далекогледство. Астигматизмът също се коригира напълно при използване на добавка към лещите.

- Защо е препоръчително за хора над 40 годишна възраст и има ли значение диоптърът?

При хората под 40 все още функционира добре естественият механизъм за гледане на близка и далечна дистанция. Запазен е тонусът на мускулите, които подпомагат компенсиране на диоптъра. При тях се препоръчва лазерна корекция на зрението.

Окото има около 60-65 диоптъра пречупвателна сила -  около 40-45 са на роговицата, а останалите 20 на самата леща. В един нормален вариант, лещата е между 18 и 24 диоптъра. Многофокусните лещи варират от 6  до към 30-36 диоптъра, тоест могат да покрият по-къси и по-дълги очи, които са изключение от нормата.

Ако един пациент е коригиран с точния диоптър, той ще се чувства добре и ще вижда добре, така че тук ограничения няма.

- Какъв е процесът, през който преминава един пациент от пристигането си при вас до самата интервенция?

В момента, в който пациентът дойде при нас правим базисен преглед, за да видим дали има рефракционна аномалия, т.е. нужда от диоптър и/или има други очни заболявания. Ако пациентът няма противопоказно състояние, се пристъпва към изчислението на лещата, тъй като тя има определен номер също като обувките ни. Данните се измерват с компютъризирани апарати, което прави резултатите изключително прецизни и точни. Всички персонални параметри се изпращат към фирмите производители, които правят още една контрола на данните и изпращат лещата.

Процесът е от седмица до два месеца, според спецификата на самата леща.

Използваме специфична апаратура за изчислението на тези лещи и това е изключително важен процес, защото се изисква огромна точност. Нашите апарати работят чрез специфична дължина на вълната, която, преминавайки през всички структури на окото, измерва параметрите – дължина на окото, дебелина на естествената леща, данни на роговицата – количество астигматизъм.

След това насрочваме дата за операция, за да може пациентът да предвиди един по-щадящ работен график, който да включва 10-тина дни почивка от работа, когато тя е свързана с компютър, документи. Запрашена среда или вдигане на тежко трябва да се избягват 30-40 дни след интервенцията. Гледаме да се застраховаме и да си кажем всичко, защото е индивидуално и различно, но обичайно до третият ден човек може да изпълнява ежедневните си задачи.

Самата операция продължава 10-15 минути. Основната упойка, която използваме това са капки – пациентите са в съзнание и можем да си говорим по време на операция по всички теми. Практиката показва, че те предпочитат такъв вариант и позитивни битови теми огласят операционната.

- Разбирам, че процесът е в голяма степен компютъризиран, това предполагам се дължи на новите технологии?

От няколко години в Европа и света се налага специален лазер, който помага на хирурзите в операция за поставяне на мултифокалната леща. Самостоятелно лазерът извършва около половината от операцията, и то най-важните етапи, а хирургът извършва само остатъчни действия по фиксация.

Такъв лазер в Пловдив има само в болница „Луксор“, както и в София. В микроскопа има вградена специална система за дигитално маркиране за вторичната добавка за астигматизъм. Астигматизмът е най-просто казано диоптър на градус, така че е много важна прецизната позиция. Предварително заснемаме съдовете до роговицата, неравности на ириса и други белези на роговицата, а после по време на операция апаратът проектира в окото идеална позиция на лещата и ние я наместваме спрямо това.

- Звучи бързо и безболезнено, но какви са скритите опасности и как протича оздравяващият период?

С напредъкът в технологичен план в офталмологията можем да предложим една изключителна сигурност и предвидимост на нашите резултати. При този вид операция не можем да кажем, че няма рискове, макар и те да са много малки. Ако някой даде пълна гаранция за нещо, то той лъже.

Основният риск е този от развиване на инфекция и най-вече от появата ѝ в оздравителния период. Всъщност изчислената възможност за развиване на инфекция е минимална - 4 хилядни от процента или 0.004. Проявява се при хора, които не спазват следоперативния режим за капене на антибиотични капки и добра хигиена.

Мит е, че след операцията не можете да се къпете и да миете очите си и косата си – напротив, ежедневно трябва да промивате очите си с преварена вода през първите седмици. Задължително е къпането максимум на следващия ден. Този режим е много важен – не трябва да се замърсяват очите и трябва да се спазва предписанието. 

По отношение на зрението като качество възстановителен период е няколко дни, тогава зрението се връща до около 90-95%, останалите проценти се връщат до първия месец постепенно и неусетно.

При повечето пациенти до втори трети ден се чувстват идеално, даже идват на контролни прегледи с кола. Ние препоръчваме все пак период на почивка от около 10 дни.

- Все повече хора искат твърдо да скъсат с очила и контактни лещи и се насочват към премахването на диоптъра, според вас на какво се дължи този факт?

Първо, не можем да не посочим, че носенето на няколко чифта очила е досадно. Запотяването им, трудността при съвместяването им с някои по-специфични дейности – спорт, машини, продължително шофиране, естетически подбуди и още ред съображения карат хората да потърсят алтернативни варианти. Контактните лещи пък често водят до инфекции и повечето ни пациенти са преминали през такива поне няколко пъти в живота си.

От друга страна, факт е, че технологията много напредна. В „Луксор“ работим усърдно последните 10-15 години с мултифокални лещи и вече интересът е много голям. Помагаме на над 100 човека на година, а кандидатите, които искат да си ги поставят стават все повече. Имаме цели семейства, които си поставят такива лещи. Любопитното е, че първо се оперират жените, които явно са по-смелите, а после крачката прави и мъжкия пол.

Когато някой се подложи на интервенцията, обичайно след това идват негови близки, приятели и познати – тенденцията е съвсем логична, тъй като живот свободен от очила си е доста привлекателна опция.

Очаквайте втора част, в която ще ви разкрием всичко за лазерната корекция на зрението.

Д-р Георги Тасков е главен хирург в очна клиника "Луксор". Завършва Медицински университет София през 2010 година и специализира "Очни болести" в Медицински университет Варна. Носител е на редица призове, включително 1-во място на Постерна сесия "Офталмология и оториноларингология" на 17-ия ISCOMS в Грьонинген, Холандия. Има редица публикации в областта на мултифокалните лещи, катаракталната хирургия, лазерна рефрактивна корекция, торични вътреочни лещи. Взима участие в множество престижни обучения и конференции, включително ежегодната среща на Европейските рефрактивни и катарактални хирурзи.