Ръст в броя на младежи и деца, злоупотребили с алкохол и наркотици. Само за три месеца са регистрирани 351 случая на непълнолетни и малолетни, които са били хоспитализирани заради остра интоксикация вследствие на използвани психоактивни вещества. По-често момчетата се оказват в ситуация на безпомощност, както след употреба на алкохол, така и след взимане на наркотици.

Това сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи за второто тримесечие на 2024г.. Спрямо предходните три месеца е отчетено увеличение на случаите на интоксикация за всички възрастови групи.

Тенденциозно момичета и зрели жени изпреварват по численост в състояния на интоксикация при комбиниране на алкохол и наркотици. Учудващо или не – представителите на този пол, които се е наложило да получат медицинска помощ поради предозиране, са 148. За сравнение общият брой на мъжете е 89.

Отравянията с алкохол представляват близо 80% от всички интоксикации за периода. 137 са децата до 15 години, които са злоупотребили с алкохолни напитки, като 95 от тях са били момчета. 35 пък са случаите на деца от тази възрастова група, които са постъпили в клиника след употреба на наркотици, съответно 18 момчета и 17 момичета.

Тревожните данни показват, че случаите на комбинирано натравяне с алкохол и наркотици има по-висок дял. 41 са децата до 15 години, пострадали от това като за пореден път момичетата взимат преднина (24 спрямо 17). 

7 от 10 случая на интоксикация с наркотици или алкохол са при мъже, 155 деца са стигнали до отравяне15 малолетни са предозирали с наркотични вещества

4:6 е делът на малолетни момичета и момчета, попаднали в статистиката за интоксикация след злоупотреба с психоактивни вещества. Малко по-различна е картината при младежи във възрастова група от 16 до 18 години. Там делът е на момичитета срещу момчета стои съответно – 3:7. Прави впечатление, че значително по-малко комбинирани натравяния са се случили с деца от тази възраст – 7. Отново обаче повечето са момичета (5). Интоксираните младежи след употреба на алкохол за последните три месеца са 98, а тези с наркотици три пъти по-малко – 33.

Възрастните, попаднали в клиники заради злоупотреба с алкохол, са 2 023, като 8 от 10 са мъже. Предозиралите с наркотици, при които се е наложила медицинска помощ, пък са 303. 83% от тях са мъже. От 189 случая на комбинирана интоксикация, 119 са при жени.

Сравнение с предходното тримесечие се отчита увеличение на интоксикация във всички категории и за всички възрастови групи. Най-отчетливо то е за малолетни, чийто брой през първите три месеца е бил с близо 60 случая по-малко. Намаляват обаче алкохолните натравяния на групата 16-18, като понижението е с 35. сравнено със съответното тримесечие на 2023г. обаче не се отчитат драстични разлики, показват отще данните на Националния център по обществено здраве и анализи.