Ряпата е зеленчук, който вирее добре в нашите географски ширини, както зелето и репичките. Тази нискокалорична култура притежава набор от полезни свойства и това я прави широко прилагана в хранителната индустрия. Много често в заведенията за здравословно хранене, може да срещнете салата с настъргана ряпа.

За първи път този зеленчук се появява в Афганистан и Южна Европа, а от там и по целия свят. Foodpanda, разказва за полезните свойства на ряпата. Ряпата съдържа набор от микроклетки, органични киселини, въглехидрати, флавоноиди, протеини и стероли.

Семената на ряпа са наситени с есенциални и мазни масла, линоленова и линолова киселина. Ряпата е богата на витамин С, който е отговорен за целостта на стените на кръвоносните съдове и подобряване на проце на храносмилане.

Кореноплодните култури притежават противовъзпалителни, антисептични и диуретични свойства, които позволяват да се премахнат инфекциите и да се укрепи защитната бариера на организма.

Сокът от ряпа се прилага като успокоително средство, способно да нормализира процесите на централната нервна система. Варената ряпа, е полезна за поставяне на компрес върху болни места на тялото. Растителността позволява да се нормализират сърдечно-съдовите функции, да се успокои сърцето, а също и да се укрепи имунната система на човека.