Лещата е част от семейството на бобовите култури и е богат източник на витамини от група В, фолат, желязо и калий. Тя също така е богата на протеини и фибри. Заради бързото и лесно приготвяне и ниската цена, лещата е достъпен източник на висококачествен протеин.

Консумирането на храни на растителна основа е свързано с намален риск от различни здравословни състояния, свързани с начина на живот. Според проучване от 2019 г. хората, които включват по-здравословни растителни храни в диетата си, имат по-нисък риск от развитието на сърдечно-съдови заболявания. Храните на растителна основа често са богати на фибри, витамини и минерали, като също така съдържат антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали и предпазват от възпаления и рак. 

Лещата е богат източник на фибри, фолиева киселина и калий, които подпомагат здравето на сърцето. Повишеният прием на фибри може да намали нивата на LDL холестерол или лошия холестерол, свързвайки се с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания. Фибрите не само помагат за намаляване на риска от заболявания на сърцето, но и забавят прогресирането на заболяванията при хора с висок риск.

Лещата обогатява диетата с витамини, минерали и фибри, предоставяйки протеини и предлагайки отлична алтернатива на месото в ястията. 

Диетата DASH, или "Диета за преудоляване на хипертонията", е план за хранене, който се фокусира върху консумирането на храни с високо съдържание на фибри, калий, калций и магнезий, като леща. Проучванията показват, че заместването на месото в диетата с храни като леща може да намали риска от сърдечни заболявания, като ефективно понижава кръвното налягане. Експерти препоръчват диетата DASH за регулиране на кръвното налягане. Лещата е особено богата на калий, който е важен минерал за здравето на сърцето. 

Лещата е богат източник на селен, който може да има положителен ефект върху здравето, включително намаляване на скоростта на растеж на туморите и подобряване на имунния отговор чрез стимулиране на производството на Т-клетки, които се борят с болестите. Според Националния институт по здравеопазване на САЩ, селенът може да помогне за намаляване на риска от рак на различни органи, като рак на дебелото черво, простатата, белия дроб, пикочния мехур, кожата, хранопровода и стомаха. Въпреки това са нужни допълнителни изследвания, за да се установят точните ползи от селена за предотвратяване на рак. 

Лещата е богат източник на фолат, който е от изключително значение по време на бременност. Фолиевата киселина играе ключова роля в предотвратяването на дефекти на невралната тръба при новородени. Освен това, този витамин може да намали риска от гестационен диабет. Проучване от 2019 г. показа, че бременните жени, които приемат повече фолат, са по-малко склонни да развият гестационен диабет.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията, САЩ, препоръчват на жените в репродуктивна възраст да консумират поне 400 микрограма фолат всеки ден, като увеличат приема си по време на бременност и кърмене.