Ябълките са едни от най-вкусните плодове, които имат и редица полезни качества, неоходими за здравето и добрия ни външен вид. Ето няколко факта за тях, от които ще се убедите, че трябва да ги ядете на корем:

1. Ябълките са едни от първите дървета, култивирани от хората. Тяхната родина е Западна Азия. Смята се, че Александър Велики открил дребни ябълки в Мала Азия през 300 г. пр. н.е. , а тези, които донася в Древна Македония, се използват за присаждане.

2. Известни са около 7500 сорта ябълки, всеки с различни размери, период на цъфтеж и характеристики на плода. Това означава, че ще са ви необходими 20 години, за да ги опитате всичките, ако ядете по една ябълка от всеки сорт на ден.

3. През 2013 г. в света са били произведени 64 млн. тона ябълки. Сред най-големите производители са Китай, САЩ, Иран, Турция, Русия, Италия и Индия.

4. През 2015 г. България е произвела 57 000 тона ябълки, сочат данни на Евростат. Това е едва 0.5% от общото произведено количество в ЕС през тази година, достигащо 12.7 млн. тона.

5. Една ябълка със средни размери съдържа около 80 калории. В една ябълка се съдържат средно десет семена.

6. Една ябълка на ден държи лекаря далеч. Ябълките съдържат пектин и флавоноиди, които помагат за изчистване от холестерола и прочистват артериите. Ябълките помагат за по-остър ум и за заздравяване на костите.

7. Зъболекарите също препоръчват консумирането на ябълки, защото ще ви помогнат да се отървете от плаката. Те съдържат вещество, което стимулира разграждането на петната по зъбите след пиене на кафе или тъмни напитки. Кой плод е смятан за символ на безсмъртието?

8. Средностатистическият американец яде по 65 ябълки на година.

9. Ябълковите дървета живеят над сто години. Те дават първите си плодове около четири-пет години след засаждането им.

10. Най-голямата ябълка, откъсвана някога, е тежала 1.4 кг.

Източник: profit.bg