Газираните напитки са любими на много хора, най-вече на децата и тийнейджърите. Но вредата от тях е категорична и доказана. Вместо газирани продукти далеч по-добре е да консумирате прясно изстискан сок от плодове.

Сокът от портокал, особено когато е прясно изцеден, съдържа запаси от витамин С, който елиминира свободните радикали. А те вредят на стените на кръвоносните съдове и ускоряват процесите на стареене в организма.

Освен витамин С сокът от портокал съдържа фолиева киселина. Тя е много важен компонент при бременните жени и предотвратява риска от преждевременно раждане. Също така пази плода от неврологични дефекти, пише Gotvach.bg

Портокаловият сок намалява нивото на хомоцистеин и аминокиселини в кръвта, които се свързват с повишен риск от сърдечни заболявания и инсулт.

Друга много полезна напитка е сокът от ябълка. Той е богат на калий, който помага срещу високото кръвно налягане. Ябълковият сок не причинява стомашни киселини и не е калоричен.

Сокът от червена боровинка ни доставя дневната доза витамин В. С негова помощ ще редуцираме нивата на бактерии в пикочните пътища.

Наблягайте и на сока от морков, богат на витамин С и калий. Съдържа каротеноиди. Това са вещества, които спомагат за образуването на витамин А в тялото. Витамин А оказва ефект върху клетките около линията на очите, лигавицата на носа, външния слой на кожата, стомашно-чревния тракт и дихателната система. Чаша сок от моркови съдържа фибри, колкото от две ябълки.

Сокът от домат пък е богат на витамин С и е много нискокалоричен. Съдържа 40 калории в една чаша. Но е богат на ликопен, антиоксидант, предпазващ ни от някои видеве ракови заболявания. Диетите с редовен прием на домати водят до по-ниска честота на рак на стомаха и сърдечносъдови заболявания.