Всяко десето бебе у нас се ражда недоносено и въпреки напредъка на медицината, рисковете от преждевременно раждане остават високи. Ако бебчето често стои в обятията на майка си обаче, шансовете за по-бързо възстановяване се увеличават. Методът се нарича „кенгуру-грижа” или контакт „кожа до кожа”, а на 15 май традиционно се отбелязва Световният ден на кенгуру-грижата.

За трета поредна година денят ще бъде отбелязан и в отделението по Неонатология на УМБАЛ „Пловдив” по инициатива на фондация „Нашите недоносени деца”. Лечебното заведение е единственото в Пловдив и в областта, което прилага метода, известен още като „утроба извън тялото“. Тази година организаторите на кампанията отправят предизвикателство към всички медицински специалисти и родители - “Да запечатаме момента в снимка”. За да се включат в него, е необходимо единствено да заснемат колкото се може повече майки и татковци, които са прегърнали детето си, държейки картичката на инициативата. Всички участници ще получат колаж-табло под надслов “Близо до сърцето”, което да закачат в лечебното заведение. А отделението, изпратило фотоси с най-много родители, ще получи подарък стол за кенгуру-грижа.

„Терапевтичните ползи от този метод са установени много отдавна, когато не е имало достатъчно кувьози. Слагали са върху гърдите на майката голичкото бебенце. Това влияе особено добре на недоносените деца. На всички е известно, че кувьозът върши работата, за да стопли детето, да го овлажнява, а всъщност най-добре тази регулация на телесната температура се осъществява точно върху гърдите на майката”, посочва пред TrafficNews.bg д-р Диана Аргирова, началник на отделението по Неонатология на УМБАЛ „Пловдив”. С два часа дневно в „утробата извън тялото”, бебето стабилизира дишането и сърдечната си дейност, по-добре се храни и наддава и в крайна сметка по-бързо се прибира вкъщи.   

В това лично се е убедила Христина Колева, чието момченце се отглежда в кувьоз в отделението. "Чувството да си гушнеш мъничката душичка и да си я усещаш е просто приказно", казва младата майка. Детенцето й се родило преди 26 дни в седмия месец с тегло 1 400 гр. От тогава всеки ден идва в болницата, за да го гушка. Категорична е, че докато е в скута й, бебето е много по-спокойно. А тя е на седмото небе от щастие. "Хваща ми пръста и просто си стоим", показва Христина. Тя все още не знае кога ще може да се пребере с малкия юнак у дома, но в момента най-важното е той да е здрав и да расте. 

Всяка година средно около 250 недоносени деца минават през Неонатологичното отделение на болницата. Част от тях са родени тук, други се приемат от лечебни заведения от цяла Южна България за доотглеждане. Те са с различна степен на недоносеност. Времето за престоя зависи от състоянието им – теглото и гестационната седмица, в която са се родили, и варира между 20 дни и три месеца. „Денонощно сме в готовност да приемаме недоносени деца”, отбелязва д-р Аргирова.  

Преди около година и половина в отделението е създадена и Семейна стая, където родителите и близките на преждевременно роденото дете имат възможност за контакт в уютна обстановка. Те могат да прекарат време с бебето и да бъдат обучени от лекуващите специалисти как да обгрижват специфичните му нужди. С изграждането на връзка между родителите и детето се облекчава стресът за семейството, който се създава при продължителния престой на бебето, и се стабилизират семейните връзки в този тежък период.