Пловдивчанка прекара цяла седмица в болки и болезнени обриви, след като бе ухапана от насекомо. Читателката на Trafficnews.bg разказа пред медията ни, че е била ухапана в областта на горната устна, най-вероятно от комар. Постепенно лицето и се подуло, а цялото й тяло се обринало. Лекари установили наличие на бактерии в организма й, след като изпратили кръвни проби в София. Въпреки това не е ясно какво точно е причинило острата реакция. 

"Инжектираха ми витамин Б и кортизон, прекарах цяла седмица пред климатика, за да "охладя" подуванията по тялото си. Обривите бяха особено болезнени", разказва тя. 

Специалисти предупреждават, че всяко ухапване от насекомо би могло да породи подобна и дори по-тежка реакция. 

"Това може да се получи от абсолютно всичко, което ви ухапе, не просто от комар. Може да бъде от паяк, мравка, оса или пчела. За съжаление, колкото по-близо до устата и дихателните пътища е ухапването, толкова по-голяма е вероятността за тежки странични ефекти", обясни пред наш репортер общопрактикуващият лекар Александър Калайджиев. Специалистът допълни, че подобни реакции са строго индивидуални и не се проявяват при всеки. През летния сезон обаче е добре да носим в себе си антиалергичен препарат и репелент. Тези от нас, които знаят, че са склонни към алергични реакции, е добре да избягват места, на които се срещат повече насекоми.

"Комарите напоследък не са много чувствителни към обикновените репеленти", предупреждава д-р Калайджиев. Той обясни още, че всеки организъм реагира различно на отделни видове препарати, а хомеопатичните не винаги оказват по-различен ефект. Изборът на подходящи защитни средства е въпрос изцяло на индивидуална чувствителност, допълва още той. Като алтернативно средство за борба с насекомите специалистът препоръчва редовен прием на витамин Б1, тъй като натрупването му в организма води до излъчване на специфична миризма, която отблъсква инсектите. В случай на ухапвания в областта на устата, носа и врата, е желателно и да посетим медицински кабинет, за да ни бъде поставена кортизонова инжекция.

"Общината също трябва да взима мерки, като пръска много обилно срещу инсекти. Тази година това не е направено, най-вероятно заради обилните дъждове. В момента градът е наистина пълен с комари и човек трудно може да избегне среща с тях", предупреждава Калайджев. 

По неофициални данни в Южна България вече има регистрирани няколко случая на остри алергични реакции и възпалителни процеси, в следствние на ухапвания от насекоми. Наш репортер се обърна за коментар към РЗИ, откъдето успокоиха, че подобни данни в Пловдивска област засега няма. Не са регистрирани и случаи на западнонилска треска, чиито основни преносители са комарите.