Първият у нас иновативен робот за дезинфецкия вече работи в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Свети Георги”. Апаратът, който е дарение от Европейската комисия, бе представен днес пред медиите. Той ще осигури защита срещу COVID-19 и вътреболнични инфекции в една от най-натоварените клиники в България.

 „Преди всичко искам да благодаря за подетата инициатива и за това, че именно болница „Свети Георги” бе избрана като пилотен проект за инсталацията и представянето на новата технология. Искам да благодаря и на целия екип на болницата за добре свършената работа и затова, че продължава да печели доверие в обществеността и в институциите. Сигурен съм, че новата технология ще улесни значително работата на нашите медицински специалисти и че работата с нея ще доведе до значително редуциране на вътреболнични инфекции от различни микроорганизми, включително и от вируса на COVID-19”, каза зам.-директорът на лечебното заведение доц. Момчил Мавров. Той обясни, че машината е получена безвъзмездно. Ще работи в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, тъй като там вътреболничните инфекции са най-опасни. „Ако имаме възможност, ще кандидатстваме отново”, категоричен бе доц. Мавров.  

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюленов пък обясни, в бюджета на Европейския съюз са заделени общо 12 милиона евро за закупуване на поне 200 робота в лечебни заведения, които са на първа линия в борбата с пандемията от COVID-19. Средствата са по линия на Инструмента за спешна подкрепа, а устройствата се доставят от датската компания „UVD robots“, която спечели търга за спешна поръчка.

„Това е един много ясен израз на европейската солидарност в действие, не на теория. Инвестициите в нови технологии ни позволяват да защитим гражданите и медицинския персонал. Това е бъдещето и затова специални поздравления за екипа на УМБАЛ „Свети Георги”, че са изявили интерес и че това е първата българска болница, която се възползва от този израз на солидарност. В никакъв случай това не означава, че ще е единствената. Процедурата е отворена и окуражавам и други български болници да подадат документи и да се възползват от тези роботи”, каза Кюленов.

Михаил Михалев, продуктов мениджър на датската компания производител пък посочи, че проблемът с вътреболничните инфекции е изключително сериозен. По данни на Европейската организация за превенция на заболявания, всеки 15-и пациент в ЕС има вероятност да се зарази с вътреболнична инфекция, докато в САЩ това е всеки 31-и пациент. За това роботът е от изключителна помощ на работещите в здравеопазването. За 15 минути роботът може да дезинфекцира стандартен размер стая за пациенти с помощта на ултравиолетова светлина. С едно зареждане машината почиства над 18 помещения. Дезинфекцията се осъществява без човешка намеса, като по този начин се предпазва здравето на персонала в лечебните заведения.

На представянето на робота присъства и началник на кабинета в Здравното министерство д-р Лидия Стойкова-Чорбанова. „От доста време светът се опитва да премине през тази доста трудна ситуация и мисля, че само това е пътят. Когато от едната страна на масата са Министерство на здравеопазването, бизнесът, с подкрепата на Европейската комисия и чужди партньори, може да намерим изход и да преминем през тази криза”, посочи тя.