Зехтин менте, както и маслиново масло с химикали, установи изследване на Асоциация "Активни потребители".

Купени са 28 търговски марки от различни видове зехтин на пазара. След анализ на етикетите – 13 от тях са дадени в лаборатория, тъй като показали признаци на съмнения, обясни Богомил Николов от асоциацията.

"Поставихме акцент върху екстра върджин зехтините, защото са най-скъпи и най-податливи на манипулации и фалшификации", аргументира се той пред bTV.

Оказало се, че в две от марките зехтин Помаче е добавяна и друг вид мазнина – най-вероятно слънчогледово олио.

"Това означава, че те е трябвало да бъдат етикетирани като салатен микс. На етикета обаче е записано, че е зехтин, и цената е много над 10 лева", отбеляза Николов.

Той допълни, че това е абсолютна заблуда за потребителите - влага се заместител, който е много по-евтин, и се продава като скъп продукт.

При две от марките, които са изследвани, са установени органични разтворители – 11 пъти над нормата. Става дума за тетрахлорметан и хлороформ.

"След като се направи първоначалната екстракция на зехтина чрез преса, остава т. нар. кюспе. В него също има още много мазнина и тя се извлича чрез разтворители по химичен път. Проблемът е в това, че установихме наличие на разтворители, които не са разрешени за тази дейност, трябвало да е да ползват друг вид", обясни Богомил Николов.

Според него по-скоро става въпрос за небрежност в процеса на производството.

Диетологът проф. Донка Байкова коментира, че химикалите, намерени в състава на зехтина, биха могли да представляват риск за стомашно-чревното здраве, черния дроб и бъбреците.

Екстра върджин зехтинът не се подлага на топлинна обработка, тъй като всички негови хубави свойства се губят, посочи тя.

Диетологът препоръча той да се ползва за салати и дресинги, а когато готвим, да използваме рафинирани масла – например слънчогледово.

В домашни условия лесно можем да проверим дали зехтинът, който сме купили, е истински. Това става, като го поставим на ниска температура в хладилника. Най-нискокачествените смеси не се втвърдяват изобщо.

Зехтинът екстра върджин замръзва доста странно – на топчета.

Химически обработеният зехтин пък прави много характерна утайка, докато зехтинът, произведен от рафинирано масло, се втвърдява напълно.

Експертите твърдят, че само по цвят няма как да се ориентираме дали зехтинът е истински.