Повечето хора смятат, че антибиотиците са приложими при COVID-19. Учените в световен мащаб обаче вече са доказали, че само 7% от болните развиват бактериална инфекция и имат нужда от антибиотик. Въпреки това у нас при над 70% от случаите той се предписва още при първите симптоми. А над 40% от заразените пият по два и повече антибиотика. Това стана ясно по време на онлайн пресконференция по повод началото на Световна седмица, посветена на осведомеността за антимикробна резистентност и коронавирус - 18 - 24 ноември 2021 г.   

В срещата взеха участие доц. Михаил Околийски -  експерт от офиса на Световната здравна организация в България, и доц. Иван Иванов - ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране на антибиотичната резистентност“ към Център по заразни и паразитни болести.

„През 2020 г. от всички страни членки на Европейския съюз, единствено България повишава консумацията на антибиотици в извънболничния сектор. Става въпрос за повишаване от 20-30%”, оповести доц. Иванов. Той обясни, че това увеличение е най-драстично при антибиотиците от групата на макролидите, които са животоспасяващи. Например при Азитромицина, който масово се приема при заразените с COVID-19, употребата е скочила над 100%.

Според експертите подобна масова консумация в следващите години ще доведе до изключително намалена ефективност от тези антибиотици. Така ще бъде възпрепятствано лечението на редица заболявания, сред тях са патологии при децата, сексуално предавани болести и др.

Затова Световната здравна организация работи върху алтернативни терапии. В доклад от април тази година е посочено, че в световен мащаб се проучват 43 нови молекули, но само 7 от тях са минали достатъчно клинични проучвания и могат да се използват в практиката. Те обаче обхващат много тесни индикации.

„В България ситуацията започва да става много тревожна”, предупреди доц. Иванов.

„Пациентите умират от вирусната пневмония, а не от бактериалната. Вече има хиляди изследвания, че употребата на Азитромицин при леки и средни случаи не повлиява по-нататъчното развитие на заболяването. Има много изследвания, които могат да различат бактериалната от вирусната инфекция. И аз ги препоръчвам. Тези тестове са налични в лабораториите и би следвало да се използват, преди да се пристъпи към антибиотик”, посочи той.

Доц. Околийски също подчерта, че нито един вирус не се повлиява от антибиотици и изрази недоумението си защо продължава практиката лекари в извънболничната помощ, в COVID зоните да се „презастраховат”. Той е категоричен, че антибиотиците не могат да ни предпазят от тежко протичане на заболяването, ако започнем да ги приемаме профилактично в самото начало.

„Антибиотиците не лекуват и не могат да се използват за профилактика срещу вируси. Идеята при симптоматика хората да се лекуват сами не е добра. Всеки един антибиотик трябва да бъде предписан от лекар. И в аптеките антибиотиците не трябва да се продават без рецепта, което, за съжаление, се случва. А това е противозаконно и подлежи на санкции. Отговорността е наша. Не трябва да вярваме в суеверия, че ако пием това или онова, ще предотвратим тежко протичане на заболяването. Единственото сигурно средство срещу тежко протичане на COVID-19 са ваксините. Те са напълно безвредни”, допълни доц. Околийски.

В близките седмици предстои да започне информационна кампания на Здравното министерство от ползата на ваксините. В рамките на тази кампания специалистите ще говорят и за антибиотичната резистентност. „За съжаление се провалихме като общество, като власти в кампанията хората да ни партнират в борбата ни в общото здраве”, допълни той.