Расте броят на болните от остри респираторни заболявания. През последната седмица в Пловдивска област са регистрирани нови 317 случая, показва справката на Регионалната здравна инспекция. В страната болните са 5 219 души срещу 4 727 за предходната седмица. От тях 3 914 са с грип и остри респираторни заболявания.

Денонощно в спешните центрове и лекарските кабинети в Пловдив се преглеждат пациенти с кашлица, хрема и възпалено гърло. Според лекарите най-тежко заболяването протича при децата от 2 до 6 години - с болки в мускулите, отпадналост, хрема и стомашно-чревно разстройство.

Съветът на медиците е заболяването да не са кара на крак, а болният да остане вкъщи за 3-4 дни. За да се предпазим, препоръката е в есенно-зимния сезон ръцете да се мият по-често, да се ползват мокри кърпички, а помещенията, в които се събират повече хора, да се проветряват често.

Грипна епидемия се очаква след Нова година, прогнозират епидемиолозите. За да бъде обявена такава, трябва да има 200 заболели на 10 000 души. В момента общата заболяемост от грип и остри респираторни заболявания за страната е 102,82 на 10 000 души.