Създаването на човешко сърце вече е възможно. На гости в „120 минути” е един гениален учен, който освен всичко е и българин - проф. Николай Желев.

– Здравейте, три десетилетия вие работите в Шотландия и ето ви тук. Първо ви видяхме по Би Би Си, по американските телевизии преди няколко години и ето ви сега на родна земя. Разкажете ни, как се създава човешко сърце?

– Развитието на биотехнологиите в последните години направи възможно това, което по-рано считахме за научна фантастика. Ако бяхте ми задали този въпрос само преди 5 години, аз щях да ви отговоря, че това е невъзможно 9 да създаваме изкуствени човешки органи от човешки клетки.

Но благодарение на развитието на няколко технологии – първото е .. на човешкия геном, второто е така наречените стволови клетки и фактът, че успяхме да се научим да препрограмираме клетките. Тъй като всички клетки в нашия организъм са на практика клонове от една и съща клетка – това е яйцеклетката. Тоест, те съдържат една и съща информация, цялата информация за организма, въпреки че всяка отделна клетка използва може би 10% от тази информация, за да изпълнява конкретни функции.

– Тоест, ние можем да кажем на клетката каква да бъде?

– Да, можем да я препрограмираме. Кожната клетка има информацията за организма като цяло. Тя използва част от тази информация, но, ако е препрограмираме, тя може да стане сърдечно, в случая кардиомиоцит.

– Кардиоклетка. Те не се регенерират, нали, сърцето не се регенерира?

– Да, за съжаление, сърцето е единственият орган, който много трудно регенерира. Ние се раждаме с малки сърца с определен брой клетки, което нараства благодарение на това, че всяка отделна клетка нараства по обем. Но, ако в хода на нашия живот част от тези клетки умрат, ние оставаме с толкова клетки по-малко. Сърцето е един специален орган. То е най-здраво работещият орган в човешкото тяло непрекъснато. Няма време за поправки.

Ние се научихме да правим малки сърца, това специално е 1 мм. Размерът в случая няма значение, ние се раждаме с много малки сърца, които са напълно функционални. Целта на тези малки сърца е да можем да правим голямо количество такива сърца, които да използваме за тестване на лекарствени вещества.

В нашата лаборатория до момента ги използваме за тестване на лекарствени вещества, тъй като е голям проблем. За да се получат добри лекарствени вещества, те трябва да се тестват в идеалния случай върху пациенти и здрави хора.

- Ето защо британските медии ви нарекоха „човекът, разбил хиляда сърца”.

– Ние ги създаваме, след това ги разбиваме.

– Мислите ли, че това малко сърчице, което демонстрирахме, някой ден може да се използва, за да замени човешкия орган?

– Това вече е напълно възможно. Това не е научна фантастика. Даже се правят такива опити от други колеги – да се направи истинско, функциониращо голямо човешко сърце.

– Как да се направи?

– Първо се създава колагенната структура на сърцето, след това може да се препрограмират кожни клетки, които образуват трите слоя на сърцето, и тези сърца бият и биха могли да се използват за трансплантация. Това е в далечна и не толкова далечна перспектива.

– Колко не толкова далечна?

– Винаги съм бил оптимист, но това бързо развитие на биотехнологиите ме изненадва и мен. Факт е, че сега можем да секвенираме човешки геноми, което доведе до бурното развитие на тази област на стволовите клетки, изненада всички. Когато бях студент, ние секвенирахме един ген за една година и смятахме това за голямо постижение.

Първият геном се секвенира 2004 г., за 10 години упорита работа на много учени на стойност от 3 млрд долара. Тогава никой не можеше да ви каже, че ще можем само след няколко години, благодарение на развитието на технологиите, да секвенираме човешки геноми за половин ден на стойност 1000 долара.