Има безспорни научни доказателства, че при по-голяма част от хората, преболедували COVID-19, се образува имунен отговор с наличие на специфични антитела и имунни клетки срещу вируса, които траят повече от шест месеца. Ето защо препоръката на специалистите е имунизацията да се направи не по-рано от този период. Но дори първата доза да се постави след третия месец, това не е фатално. Това съобщи пред БНР проф. Мариана Мурджева, клиничен имунолог и ректор на Медицински университет-Пловдив.

„Нещо повече – наши собствени проучвания показват, че преболедували и в последствие ваксинирани шест месеца след преболедуването получават по-надежден, по-мощен имунитет в сравнение с тези, които само са преболедували или само са ваксинирани”, посочи специалистът.

Според проф. Мурджева третата бустерна доза се поставя също 6 месеца след втората доза. Тя се препоръчва за хора със силно отслабена имунна система.

При хора, които не са образували антитела, третата доза може да се постави след 28-ия ден след завършване на двете дози от иРНК ваксини - те също могат да си поставят, без да чакат. Това са ясните препоръки на Експертния консултативен съвет по ваксинопрофилактика, базирани на решенията на Европейската и Американската агенция по лекарствата.

„Изследването на т.нар. неутрализиращи вируса антитела е желателно да се прави при хора, за които има подозрение, че имат силно отслабена имунна система”, посъветва проф. Мурджева. Става въпрос за хора със СПИН, онкологични заболявания, транплантирани, на хемодиализа, на кортикостероидна терапия.

„Трайността на ефекта от ваксините е 6 месеца. Препоръките са при тези хора с отслабен имунитет след 6 месеца да се постави третата доза", каза още проф. Мурджева.

Тя уточни, че преболедувалите хора с висок процент на антитела за неутрализация на вируса може да са спокойни, че са защитени и могат да не бързат да се ваксинират. Но това е специфичен тест, който се прави от не много лаборатории.