Пет нови случая на вирусен хепатит са констатирани в Пловдивска област. Това сочат данните на Националния център за обществено здраве и анализи за април.

Един от болните е бил с хепатит тип А, 2-ма с вирусен хепатит тип Е и 2-ма с вирусен хепатит от неопределен тип. Така общо от началото на годината случаите на остър хепатит в областта стават 39. Най-често пациентите са диагностицирани с тип А.

Това инфекциозно заболяване е известно още като "болест на мръсните ръце". Предава се от човек на човек. Причинява се от вирус, който се размножава в черния дроб и води до неговото увреждане. Заболяването се проявява с признаци на обща интоксикация, хепатит, а понякога и жълтеница.

Инфекцията може да бъде предизвикана при консумация на заразена храна или вода. Болните с жълтенична форма са заразни няколко дни преди появата на симптомите и една седмица след това.

Най-често заболяването започва със смущения в храносмилателната система – тежест или болезненост "под лъжичката" и дясното подребрие, обща отпадналост, липса на апетит, гадене и повръщане, диария или запек.

При всяко неразположение сред контактните следва незабавно да се потърси лекарски съвет за уточняване на причината. Болният задължително се хоспитализира, а в дома трябва да се извърши дезинфекция.