Апарат от ново поколение ще служи за диагностика на пациенти в Очна болница Луксор. Новият ендотелен микроскоп Topcon SP-1P е единственият подобен апарат в цяла Южна България. Диагностиката с него може да предотврати развитието на сериозен роговичен оток и нарушаване на зрението.

Модерният микроскоп дава възможност за изключително прецизно наблюдение на окото, извършващо се напълно автоматизирано, което елиминира вариант за човешка грешка. Процедурата не създава никакъв дискомфорт, абсолютно неинвазивна е, а резултатите от нея може да спасят зрението.

За да разберем повече за това как служи микроскопа и какви ще са новите възможности за пациентите в Пловдив и региона, TrafficNews разговаря с д-р Диляна Александрова от Очна болница „Луксор“.

- Д-р Александрова, какво се изследва с ендотелна микроскопия?

- С ендотелен, още познат като спекуларен, микроскоп анализираме най-външната, прозрачна част на човешкото око – роговицата, която изпълнява изключително важни функции. Ендотелът всъщност е един от слоевете на роговицата и представлява вътрешната обвивка. Роговицата играе защитна роля като бариера между заобикалящата среда и вътрешността на окото. По този начин се ограничава попадането на  чужди тела  и различните видове  микроорганизми вътре в окото, и се предотвратява възникването на по-сериозни възпалителни процеси и заболявания. Подобно засягане на роговицата от външно въздействие често е съпроводено със симптоми като сълзене, дразнене, зачервяване, болка, дразнене от светлината, усещане за чуждо тяло в окото, оток  и намаляване на зрението.

 - Защо е важно да се анализира ендотелния слой на роговицата?

- Интересното при роговицата е, че се намира в състояние на дехидратация, както и че липсва собствено кръвоснабдяване. Тези особености обуславят нейната прозрачност и огледална повърхност. Затова тя е един от основните компоненти на оптичната система на човешкото око, през която  светлината се пропуска, пречупва и отразява – съответно ние виждаме света.

Роговицата се състои от 6 слоя, които най-общо се разделят на 3 основни – повърхностен – епител, среден слой – строма и вътрешен слой – ендотел. В клиничната практика особено внимание обръщаме на  ендотела, тъй като той покрива вътрешната част на роговицата.

Броят на ендотелните клетки е определен при раждането и намалява с възрастта - при възрастен е около 3000 клетки /mm2/. Губим между 100-500 клетки годишно. Подобно на нервните клетки те не се възстановяват по брой след клетъчна смърт. Добрата новина е, че тяхното възстановяване се извършва чрез преместване на съседни клетки и чрез увеличаване на размера на останалите клетки. Както разбирате, поддържането на нормалната  функция на очите изисква определен брой ендотелни клетки, за да бъде покрита вътрешната повърхност на роговицата. Проблемът е, че при определени състояния губим повече, отколкото регенерираме и съответно този слой на окото спира да бъде качествена бариера. Така в крайна сметка може да се развие роговичен оток и това да доведе до влошаване на зрението. Причина за подобно състояние може да станат както различни видове очни заболявания, така и травми, и  продължително носене на контактни лещи.

 - Как може да избегнем подобен сценарий?

Именно тук е толкова ценен и важен ендотелния микроскоп, който използваме за определяне и превенция на риска от роговичен оток, както и да поставим точна диагноза. Ендотелната микроскопия представлява обективен метод за подробно изучаване на състоянието на роговичния ендотел. Тя е неинвазивен метод и е златен стандарт в офталмологията.  Чрез нея можем да определим не само причината за роговичния оток и проследим развитието на състоянието, но и да разработим индивидуален план за лечение на пациентите.                                     

Разкажете за новото поколение ендотелен микроскоп, с който е оборудвана Очна болница Луксор?

- В нашата клиника разполагаме с апарата SP-1P на фирма Topcon, който е последно поколение ендотелен микроскоп. Самото изследване е безконтактно и комфортно за пациентите. Лекарят използва голям, 10.4 инчов, въртящ се в различни посоки, цветен екран. Апаратът е напълно автоматичен  - сам се позиционира, фокусира, снима и анализира - необходимо е само едно докосване върху touch-screen дисплея. Полученият резултат се анализира софтуерно за секунди, като се елиминира евентуален субективен човешки фактор. Снимките на роговичния ендотел са при огромно, 254 кратно увеличение в диапазон и най-положителното е, че можем да изберем точно къде да бъде, според локализацията на заболяването. Изследването обхваща по-голяма площ и открива дори наченки на промени в клетките на окото. Освен това можем да измерим прецизно роговичната дебелина.

 - Какво е приложението на микроскопа Topcon SP-1P във вашата офталмологична практика?

- Изследването ни дава особено важна информация преди операцията на вътрешно перде /катаракта/. С това предоперативно изследване можем да минимализираме значително евентуален риск от усложнения.

Спекуларната микроскопия може да се използва за оценяването на  годността на донорската роговица преди присаждане на роговица /корнеална трансплантация/, като така се намалява риска от първично отхвърляне при трансплантацията.

В рутинната практика с ендотелен микроскоп можем да диагностицираме различни очни заболявания или общи заболявания, засягащи роговицата. Изключително информативно е изследването при проследяване на очни травматични увреждания, неблагоприятни въздействия от медикаменти или за наблюдение на процеса на стареене на роговицата при предразположени към ендотелопатии пациенти.