Мъж от Шуменско се зарази с антракс. Болният е пастир, който се е разболял след обработка на кожата на умряло животно, съобщиха за TrafficNews от Здравното министерство.  

Мъжът е с кожна форма на заболяването. След преглед от инфекционист, той е оставен на домашно лечение. Диагнозата е лабораторно потвърдена.

За случая е уведомена ОДБХ-Шумен за предприемане на мерки по компетентност. От страна на РЗИ-Шумен епидемиологичното проучване продължава с прилагане на противоепидемични мерки.

Това е първи случай на антракс в страната за тази година, показва справка в Националния център по заразни и паразитни болести. По същото време на миналата година у нас няма нито един пациент с това заболяване.

Антраксът е зооантропоноза, засягаща главно тревопасните животни (овце, едър рогат добитък, коне, кози). При хората най-често срещана е кожната форма. Разпространява се чрез контакт със заразени животни, заразена почва, месо и предмети, имали досег с трупа.

Инкубационният период е от 1 до 20 дни, средно 2 до 7 дни. Кожната форма започва с поява на плътно червено петно, което в продължение на 1-2 дни се увеличава. На това място се оформя мехурче, като при разчесване се образува язвичка. Развива се и оток. Наред с локалните промени се появяват и признаци на интоксикация на организма - неразположение, загуба на апетит, главоболие, повишаване на температурата.

Ако не се лекува, заболяването може да доведе до тежки усложнения, които могат да бъдат и фатални.