Броят на извършените аборти в Пловдив и областта нараства. 541 бременности са прекъснати само за първите три месеца на тази година, или с 45 повече в сравнение със същия период на 2021 г. Сред бременните е имало както 40-годишни жени, така и деца. Това показват актуалните данни на Националния център по заразни и паразитни болести.

Шест са случаите на извършен аборт при момичета под 15 години. Въпреки крехката им възраст обаче, нито един от тях не е по желание. Пет от бременните са направили спонтанен аборт, а един е бил терапевтичен.

Най-много аборти са направени от жени над 30 години – 294. Във възрастовата  група 20-29 години са 200, а 41 са абортите сред тийнейджърки. Над една трета от всички случаи на прекъсната бременността са били по желание на жената. Пловдивска област се нарежда на второ място в страната по този показател след София, където за трите месеца са извършени 883 аборта. Следват Стара Загора и Варна. Общо за страната в периода януари-март са абортирали 4 940 жени.

Според АГ специалистите статистика за абортите много трудно може да е точна, защото вече се правят такива само с медикаменти. Това обаче означава бременността да се установи в много ранен срок.

„Съветът ни винаги е да се запази детето. За съжаление обаче, когато една жена е взела решението, трудно може да се разубеди”, казват лекарите.  

Относно спонтанните аборти, немалка част от тях приключват без намесата на лекари. Жената е била бременна, получава кръвоизлив и абортира, но тези случаи обикновено не се документират.