Одобриха ваксината на Moderna за деца у нас. От днес в Националния имунизационен регистър, който е част от Националната здравно-информационна система, може да бъде въведена ваксинация с този препарат при пациенти от 6 до 11 г. включително. Това съобщиха от Министерството на здравеопзването. Промяната в кратката характеристика на лекарствения продукт е от 4 март тази година. В тази възрастова група се прилага ½ доза от тази за възрастни, като схемата на приложение е същата - 2 апликации с интервал между тях най-малко 28 дни.

Припомняме, че във възрастовата група от 5 до 11 г. досега у нас се прилагаше педиатричната ваксина на Pfizer/BioNTech. При нея интервалът между двете дози е поне 21 дни.

Също от днес Националният имунизационен регистър позволява и въвеждането на приложена бустерна доза от ваксината на Pfizer/BioNTech при деца и младежи на и над 12 г. Бустерната доза в тази възрастова група се прилага не по-рано от 6 месеца след завършен ваксинационен курс със същата ваксина.

В Пловдив ваксинациите на деца се извършват в Университетските болници „Св. Георги” и „Пълмед”. Те стартираха на 23 декември 2021 г., а в първия ден бяха ваксинирани 26 деца.

Родителите, които все още имат колебания относно ваксинацията на децата си, епидемиологът д-р Христиaна Бацелова съветва да се доверят на достоверни източници и лекари, които разбират от ваксини. „Да погледнат какво се случва в другите държави, в които милиони деца вече са ваксинирани в тази възрастова група”, посочи специалистът. И добави, че досега в САЩ няма нито един случай на миокардит или перикардит при поставена първа доза на 4.8 млн. деца и на 1.2 млн. – втора доза.