Подвариантът на COVID-19 Омикрон ВА.2 вече доминира в Пловдив и областта. От 22 проби, изследвани през март в Националния център по заразни и паразитни болести, при 19 е доказан новия вариант.  Според наблюденията на специалистите той се е появил в края на петата вълна. Разпространява още по-бързо ВА.1, но не протича по-тежко. Предизвиква същите симптоми и оплаквания като другите подварианти на Омикрон и се лекува по същия начин.

"Вирусът е жив, той съществува, размножава се, мутира и това ще продължи, защото се опитва да оцелее. Актуалната разновидност на Омикрон е ВА.2 и тя започва да доминира над ВА.1. Ваксините, с които разполагаме, са ефективни и срещу нeго. Затова ваксинацията е напълно актуална и необходима", съобщи преди дни вирусологът и съветник на премиера по въпросите на пандемията проф. Радка Аргирова.

Думите й се потвърждават и от актуалните данни на Националния център по заразни и паразитни болести. В периода 17-24 март чрез целогеномно секвениране от ново поколение са анализирани 218 клинични проби със SARS-CoV-2, изпратени от 35 различни лечебни заведения от 22 области на страната. При всички 218 клинични проби е установен вирусен вариант Омикрон, 69 (31,7%) от тях са подварианти ВА.1 или ВА.1.1 и 149 (68,3%) BA.2. 

Повечето пациенти, при които е доказан новият подвариант, са били на домашно лечение. 17 са хоспитализирани, а един е починал.  

Как се разпространяват различните варианти на COVID-19 може да видите в таблицата: