Зимният период наближава. Задават се и коледните пости, което навява на мисълта да променим своя хранителен режим. Ако много хора мислят, че лишаването на организма от определени храни води до стрес на тялото, то диетолозите са на друго мнение, а именно:

"Всяка една смяна на храненето е винаги добре дошла", разкрива диетологът Милена Мулетарова. В предстоящите коледни пости  освен духовната си част те имат и друга цел. След края на постите ще следват доста тежки мазни и солени храни. Идеята да се смени храненето, да се изключат животинските продукти обикновено е свързано с облекчаване на тялото. Тъй като това са продукти, които се обработват по-дълго и трудно и е хубаво да се прави периодично, съветва специалистът.

"В цъвковен план вече е разрешено риба. Моята препоръка при едно такова хранене, когато са изключени животинските храни да се запазят тези дни с рибата и тя да не бъде изцяло изключвана от менюто ни. Ако все пак искаме да си запазим теглото е желателно да не наблягаме на картофи, ориз и други подобни високовъглехидратни храни. Има хиляди варианти за всеки, който търси може да намери някакъв заместител или балансирано да консумира от тези продукти, за да има и баланс в тяхното усвояване от тялото и да не последва нежелано напълняване", разказва Милена Мулетарова. 

И през есенно-зимния сезон може да си приготвим зеленчуци със сос, например, който да не съдържа сметана или някакъв вид сирене. Има много храни, които са растителни източници на протеини. Това са боб, леща, киноа, елда - все повече такива храни навлязоха в нашия бит и ежедневие. Не трябва да забравяме, че трябва да добавяме в храненето си и източниците на мазнини. Най-добрите варианти за това са авокадото, ядките и зехтин.

На определени периоди хранителният ни план трябва да бъде променян, подчертава диетологът. Оптимално добрият вариант за това е през лятото да консумираме повече плодове и зеленчуци. Следва период, в който консумацията на месо е по-обилна. А сега предстои един продължителен период като коледните пости, в който всичко животинско трябва да се изключи от менюто ни. След постите отново ще се върнем към месото. Това са едни регулирани цикли и за мен те са изключително благоприятни за хората, които спазват по различни причини някакъв режим, допълва Милена Мулетарова.

А дали е необходимо предварително да се подготвим за един период, в който няма да консумираме никакви животински храни? Според диетологът би било добре това да се случи. Когато свърши постът е препоръчително да се започне с едно плавно захранване. Когато пристъпваме към коледните пости е препоръчително премахването на животинските храни от менюто ни да става плавно.

Коледните пости приключват на Бъдни вечер, когато буквално може да "взривим" организма си. Тогава почти всеки от нас преяжда с коледна питка, пълнени чушки, сарми и т.н. За да не изпадаме в състояние на преяждане съветът на диетолога Милена Мулетарова е на празничната вечер да сложим до себе си една чиния със салата, а в друга да поставим по една супена лъжица от всяко сервирано коледно ястие. На следващия ден - 25 декември, поне до обяд да не се консумират млечни продукти и месо, а пържолата на вечеря да бъдепо-малък обем. Така организмът ни, който дълго време е бил облекчаван от тежки храни постепенно ще се върне към ежедневния си ритъм.

За напълняването по време на постите

По време на коледните пости масово хората качват килограми. Това основно се дължи на липсата на белтъчната храна, която е много по-хранителна и с малко количество от нея човек може да бъде сит. Когато тя отсъства хората търсят някакъв заместител и обикновено го прави за сметката на картофи, ориз или филия с олио, чубрица или червен пипер. Това са храни богати на въглехидрати. А за да се избегне тази опасност всеки от нас може да смени белия ориз с пълнозърнест или черен. Филията с лютеница може да се замени с едно парче тиква с малко мед и орехи, които са много добри храни. Авокадото се оказва едно много добро средство, за да снабдим тялото си освен с мазнини, но и с много други полезни хранителни вещества. Мазнините реално имат много повече калории за грам и хранят по-добре, отколкото въглехидратите. Когато се избират въглехидратите е добре да се избират по гликемичните им индекси.

По време на постите част от млечните продукти могат да се заменят с добри заместители, съветва специалистът. Например тофу, вместо кашкавал или сирене. Като цяло има много и най-различни варианти за заместители на животинските храни, както и такива нисковъглехидратни, които да ни пазят от покачване на теглото. Друга тънкост, която диетологът разкрива е, че обработеният зеленчук може да ни нахрани по-добре и да ни засити. Ако например изядем едни сотирани тиквички ще бъдем много по-добре нахранени от една зелена салата. Самото чувство, че сме консумирали топла храна ще ни даде усещането за ситост. Изключително добър вариант за това са крем-супите от зеленчуци. За една по-добра плътност вместо традиционния картоф може да се използва една глава целина.

Препоръката, която Милена Мулетарова дава на читателите на TrafficNews е преди, по време и след коледните пости е да имаме предварителен план за това как и с какви храни ще се храним. Всичко е въпрос на мярка, не е въпросът да спираме дадена храна или да включваме нова. Въпросът е да знаем къде e мярката и че няма лоша храна. А друг факт е, че българинът е загубил мярката си в храненето, допълва диетологът.