Липсва важно лекарство за онкоболни пациенти. За това алармира читателка на TrafficNews, която от няколко седмици обикаля аптеките в Пловдив с надеждата на намери опаковка от „Нолвадекс“. „Всички фармацевти бяха категорични, че резерви и по складовете няма”, обясни нашата читателка.

Медикаментът се ползва от жени след операция от рак на гърдата. Приема се продължително – обикновено поне 5 години, като поддържаща хормонална терапия. Пие се по схема, в зависимост от конкретните резултати на пациентката. Производител и притежател на разрешението за употреба е шведската компания AstraZeneca АВ, представлявана в страната ни от АстраЗенека България ЕООД. На пазара има още няколко алтернативи, съдържащи активното вещество тамоксифен. Съставът обаче не съвпада напълно и е изключително рисковано лекарството да бъде сменяно.

„В България здравната каса покрива лечението с „Тамоксифен” – българският вариант. Той е по-евтин. Цената на опаковката е 6 лева, докато „Нолвадекс” струва 25 лева”, коментира фармацевтът Вера Иванова. Въпреки това повечето жени купуват по собствено желание „Нолвадекс”,  защото онколозите го препоръчват като по-качествен и с по-малко странични ефекти.   

В последните седмици обаче вносът на лекарството е недостатъчен и то трудно може да бъде намерено в аптечната мрежа в страната. Затова българските пациенти са принудени да го поръчват от Турция или Гърция.  

Според АстраЗенека България намалените количества се дължат на производствен проблем на активното вещество тамоксифен. Очакванията им са затрудненията да продължат до юни. Все пак успокояват, че тази седмица е пристигнала доставка, така че в следващите дни лекарството ще бъде налично в складовете, а оттам – и в аптечната мрежа.