Изследователи от института Франсис Крик, заедно с колеги от Германия, са установили признак, свързан с наличието на определени протеинови биомаркери в човешката кръв. Знакът може да се използва за прогнозиране на възможното тежко протичане на COVID-19.

Както знаете, хората, заразени със SARS-CoV-2, реагират на вируса по различни начини - някои изобщо не проявяват симптоми, а други се оказват в интензивното отделение с пневмония и други усложнения.

В новoто изследване, лекарите са открили 27 биомаркера, които може да присъстват при пациенти със COVID-19, в зависимост от тежестта на симптомите на заболяването. Експертите смятат, че маркерите ще помогнат за прогнозиране на хода на заболяването и ще бъдат полезни за разработването на ефективни лекарства.

Особено важни експерти нарекоха откриването на три ключови протеина, които са свързани с интерлевкин IL-6 - друг протеин, който причинява възпаление и е маркер за тежкото протичане на заболяването. Изследователите предполагат, че симптомите могат да бъдат облекчени с лекарства, насочени към тези свързани протеини.

Изследователите се надяват, че тяхната работа ще допринесе за разработването на достъпни прости тестове, с които могат да се проверят пациенти за наличието на определени протеини в кръвта и бързо да бъде взето решение относно стратегията на лечение.

- Тест, който помага на лекарите да предвидят дали пациентът със COVID-19 може да стане критичен или не, би бил безценен. Така можем да се справим с болестта. Надяваме се, че биомаркерите, които сме идентифицирали, ще доведат до разработването на тези жизненоважни тестове “, каза биологът Кристоф Меснер.