Близо 100 пловдивчани активираха електронното си пациентско досие, през което получават бърз и лесен достъп до лична здравна информация. Чрез приложението „еЗдраве“ те вече имат онлайн достъп и само с няколко клика виждат всички услуги на българското електронно здравеопазване – прегледи, направления, рецепти, ваксини, резултати от лабораторни изследвания, личен здравен картон и други. Кампанията на Министерството на здравеопазването е активна от 1. септември.

„Регистрацията стана супер бързо. За мен лично „еЗдраве“ ще бъде много полезна услуга, тъй като имам няколко хронични здравословни проблема, които трябва да следя. Изследвам здравето си често и сега ще имам много бърз достъп до цялата информация на едно място. Разбира се – по-удобно е да имаш подобно приложение на телефона, отколкото да се занимаваш с административна бумащина и обикаляне по институции“, споделя Мария Бозаджиева пред репортер на TrafficNews. Регистрацията си тя предпочете да направи в изнесения пункт на РЗИ в мол „Пловдив“ /до ескалаторите/ и един от 60-те души, които днес са се възползвали от услугата, предоставена на територията на търговския център.

„Мога да препоръчам на всички да го активират, става буквално за няколко минути“, допълва Мария. А платформата гарантира конфиденциалност и неприкосновеност на медицинските данни от вградени в приложението мерки за безопасност.

Гражданите, които нямат електронен подпис (КЕП), могат лесно да получат достъп до електронното досие чрез „сдвояване“ и сканиране на личен QR код през смартфон. Това стана със съдействието на служители, част от кампанията на МЗ. Ще ги намерите на изнесения пункт в мола, но това може да бъде направено и в сградата на Регионалната здравна инспекция, на Регионалната здравноосигурителна каса или на Информационно обслужване.

„Пунктът в мола ще бъде наличен в рамките на три дни – 3,4 и 5 септември. Важно е хората да знаят, че трябва да дойдат лично на място, услугата не може да бъде активирана срещу предоставяне на пълномощно“, споделя Иван Немски, който обслужва гражданите на изнесения пункт. Информационната кампания подпомагат младежите от БЧК-Пловдив.

Предстои в следващата седмица изнесени пунктове да бъде разположени и на територията на общините Първомай, Карлово и Кричим, поясни директорът на здравната инспекция д-р Аргир Аргиров пред TrafficNews. Той коментира, че в рамките на два дни регистриралите се пловдивчани са близо 100.

Кампанията на Министерство на здравеопазването е достъпна от 1 септември и може да бъде активирана онлайн (чрез електронен подпис) през сайта https://his.bg/.

 

 

Полезно да знаете:

  1. Трябва да притежавате смарт телефон с мобилна връзка;

  2. Да имате активна ел. поща;

  3. Да инсталирате предварително мобилното приложение „еЗдраве“ на личния си телефон;

  4. Да носите лична карта за удостоверяване;

  5. На един мобилен телефон може да се добави само едно електронно досие;

  6. Услугата се предоставя лично на гражданите, удостоверени с лична карта. Не се приемат пълномощни.