Последното откровение на козметиката и домашната медицина е кокосовото масло, способно да прави чудеса както с кожата, така и с имунитетa и с общия тонус на тялото. Затова ви препоръчваме с две ръце да не отлагате, а още днес да си купите от близкия био магазин ароматното и полезно масло.

Кокосово масло в продължение на много години е критикувано поради високото му съдържание на наситени мазнини, вредни за сърдечно-съдовата система. Това е наистина единственият продукт досега, в който процентът на наситените мастни киселини е толкова голям, почти колкото цялата му основа. Резултатите от последните проучвания показват, че наситените мазнини, съдържащи се в кокосово масло изобщо не са вредни за хората. Те нямат нищо общо с мазнините, които се съдържат в сиренето и месото и са изключително полезни за храносмилателната система и метаболизма.

Днес кокосовото масло е правомерно класифицирано сред най-полезните суперхрани. То също така насърчава продуктивността и работата на мозъка, изглажда кожата и има общо лечебен ефект върху тялото.

 

А ето и още от неговите свойства:

УВЕЛИЧАВА ИМУНИТЕТА

Мастните киселини, съдържащи се в кокосово масло, много добре се противопоставят на проникването в организма на вредни бактерии и вируси, изграждайки естествена бариера. По-специално, тези, които редовно включват кокосово масло в диетата си, могат да изключат притесненията си от  стафилококова инфекция и млечница.

 

УБИВА ГЛАДА

Многобройни проучвания показват, че тези, които консумират кокосово масло, рядко изпитват чувство на глад през деня. Ето защо се препоръчва да го добавите към сутрешната закуска.

 

НАМАЛЯВА ТЕГЛОТО

снимка: elle

Триглицеридите се срещат в големи количества в кокосово масло, което води до подобряване на метаболизма и заедно с това допринасят за отслабване и поддържане на нормалния метаболитен процес в организма.

 

НАМАЛЯВА РИСКА ОТ БОЛЕСТТА НА АЛЦХАЙМЕР

Като естествен доставчик на допълнителна и в някои случаи алтернативна енергия за мозъка, кетоните, които са повлияни положително от наситените мазнини от кокосово масло, могат значително да намалят симптомите на болестта на Алцхаймер.

 

ПОЛЕЗНО Е ЗА СЪРЦЕТО И КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ

Наситените мазнини от кокосово масло повишават  т.нар. "Добър" холестерол и потискат "лошия", като по този начин подобряват кръвообращението и значително намаляват риска от сърдечносъдови заболявания в дългосрочен план.

 

ПОДОБРЯВА ВКУСА НА ХРАНАТА

Може би най-подценяваното полезно свойство на кокосовото масло е неговият приятен аромат, който дава абсолютно незабравим вкус на много ястия. По-специално, то може да бъде съчетано перфектно със скариди, риба и миди.

 

ПРАВИ КОСАТА ПО-БУЙНА

снимка: elle

Каква е ползата от кокосовото масло за косата? Най-новата мода в фризьорската индустрия - маски направени от натурално кокосово масло,благодарение, на които косата придобива изключителен блясък в рамките на няколко дни. Тайната е, че маслото взаимодейства с естествените секрети на тялото и ги допълва.

 

ПОЛЕЗНИ СВОЙСТВА НА КОКОСОВО МАСЛО ЗА КОЖАТА

След като веднъж използвате кокосово масло за своето тяло след душ, категорично ще забравите за скъпите лосиони за тяло. За разлика от минералните масла, естественото кокосово масло не дразни кожата и е напълно безопасно за всеки тип кожа.

 

ИЗЦЕЛЯВА СУХИ УСТНИ

Ако козметиката базирана на минерални масла, не се препоръчва за употреба върху чувствителните части на тялото, то кокосовите влакна могат да ви донесат само положителни резултати. По-специално това важи за устните. През зимния сезон, когато устните са най- застрашени, кокосовото масло може да бъде незаменим помощник - то ще омекоти устните, бързо ще излекува гадните пукнатини и ще предпази от вредните ултравиолетови лъчи.

 

ОМЕКОТЯВА КОЖИЧКИТЕ

 

Същият омекотяващ ефект кокосовото масло ще има и върху сухите кожички - достатъчно е да ги намажете преди следващия маникюр. В допълнение, това ще подсили нокътната плоча и ще овлажни кожата на ръцете ви, така че да изглежда много по-млада.

 

ЗАМЕНЯ ГРИМА

Загрейте кожата с няколко капки кокосово масло без да се налага да прибягвате друга козметика като например блясък за устни или блестящи сенки. Достатъчно е да сложите малко количество от природното чудо с наситен аромат върху бузите, устните и клепачите и лицето ви ще започне да свети като озарено от естествена светлина.

 

Източник: elle.ru