Какви рискове крият летните вируси за здравето ни? Кои са най-честите симптоми при летните вируси? Колко опасни могат да бъдат тигровите комари? Летен вирус или ухапване от комар? Гост в БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести в София.

Проф. Тодор Кантарджиев подчерта, че комарите в нашата страна не рразпространяват много заболявания.Той припомни, че западнонилската треска е дошла у нас през Румъния през 90-те години, където в 1997 г. има епидемия от енцефалит, причинен от вирус, виреещ в Судан. Това обаче се разбира едва на следващата година, когато такава епидемия настъпва в САЩ. Проф. Кантарджиев обясни, че ако сто души бъдат ухапани от такъв комар - вирусоносител, 80 ще развият имунен отговор и няма да разберат, че у тях има вирус. Едва 0.6 % от ухапаните и заразени от заразен комар могат да развият мозъчното възпаление.

Но тъй като и при нас може да има такива комари, трябва да се намали рискът от ухапване. Най-ефективните мерки срещу комарите са докато те са във водата, преди да се разлистят дърветата, отбеляза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тази година няма много комари, успокоява ни проф. Тодор Кантарджиев.

Що се отнася до кърлежите и опасността, която те носят, професорът препоръчва след изваждането на кърлежа да се вземе 1-2 дози антибиотик, като сигурно средство срещу евентуална зараза от бактериалните заболявания лаймска болест и марсилска треска, които се проявяват до 20-30 дни след ухапването.