Пролетта несъмнено е един от най-красивите сезони. Той е един от двата преходни сезона в годината, през които се адаптираме към различните температури. Именно затова организмът изпада в дискомфорт и влиза в състояние, което лекарите определят като пролетна умора.

Изострянето на психическата чувствителност е свързана с биологичните фактори. Радиационните въздействия повишават чувствителността на нервната система. Наблюдава се в различните възрастови групи, но най-вече засяга младите и активни хора. Наличието на вируса на грип и настинките през зимата също са спомагащ фактор за пролетната умора. При протичането на такова заболяване намаляват нивата на голям брой витамини и минерали в организма. Това са витамин А, В, С, D, цинк, желязо, селен и т.н. Ниските им нива водят до хранителни дефицити, които причиняват отпадналост. Когато тя започне в края на зимния сезон прераства в пролетна умора. Ако симптомите продължат по-дълго, е добре да се консултирате с лекар, тъй като това са признаци и при проблеми с щитовидната жлеза, обясни д-р Андреева, която е общопрактикуващ лекар.

Признаци:

-Често срещани признаци са липса на апетит

- главоболие

- отпадналост

- раздразнение

- безсъние

 -тъмни кръгове под очите

Когато търсим варианти за справяне с това състояние на организма, трябва да не забравяме, че то не е заболяване, а временно състояние. Най-важното е да не се опитваме цялостно да променяме начина си на живот, тъй като ще се подложим на още по-голям стрес.

„Спорт, балансирано хранене, намиране на време за релакс и прием на витамини са моите съвети за справяне с проблема. Трябва да се направят кръвни изследвания и да се проследи за дефицити на витамини в организма, след което, по лекарско предписание да се изготви схема за тяхното набавяне. Трябва да се консумират свежи плодове и зеленчуци, както и магданоз, бобови храни, кисело мляко, риба. Да се избягват вредните храни и газираните напитки, както и да не се прекалява с кафето. Почивката сред природата, както и намаляването на времето, прекарано на телефона, също помага за справянето с пролетната умора”, заключи тя.