Консумацията на правилните храни преди и след тренировка е съществена част от успеха на всяка диетична и двигателна рутина, която спазвате. За да бъде наистина ефективна и пълноценна вашата тренировка без значение какъв вид е тя, е необходимо да се съобразите с това какво е добре да ядете преди и след тренировка, за да извлечете максимума от нея.

Консумацията на подходящите храни ще ви помогне не само да отслабнете и да изваете фигурата си в желаната от вас посока, но и ще ви предпази от разграждане на протеини от мускулите ви при недостиг на гликоген при усилена тренировка.

Ето кои са подходящите храни в най-общи линии за различните тренировки

Високоинтензивни интервални тренировки и бокс

Преди тренировка

При високоинтензивните тренировки ви е нужно много „гориво“ за енергия, за да можете да изпълните докрай програмата. Калориите обаче не трябва и да са твърде много, за да има ефект изгарянето на мазнини. Преди тренировка хапнете купичка извара с малко грозде или пъпеш, придружени с една лъжичка овесени ядки. Това ще ви енергизира и същевременно няма да ви накара да се чувствате преяли, пише Az-jenata.bg.

След тренировка

Един час високоинтензивни интервални тренировки или бокс, кикбокс или таебо могат да ви помогнат да изгорите невероятните 800 калории. Ето защо след такава тренировка е добре да презаредите батериите с нещо по-стабилно, например купа киноа или друга пълнозърнеста култура. Тя може да е придружена със сто грама риба тон, ½ купичка брюкселско зеле, червено цвекло или извара, както и ½ авокадо.

Тичане

Преди тренировка

Тичането предизвиква истински ураган в стомаха ви. Затова много бегачи предпочитат да не ядат нищо преди тренировка или просто хапват изключително малко. Енергия обаче ви е много нужна, затова можете да хапнете малка купа овесени ядки с 1 супена лъжица фъстъчено масло плюс ½ банан. Тази комбинация ще ви даде експлозия от въглехидрати и полезни мазнини, които ще ви заредят с енергия.

След тренировка

Кофичка кисело мляко след тичане е идеален вариант да подпомогнете мускулите си и да ги заредите с полезен протеин, който да ги предпази от разграждане на мускулната тъкан. Можете да добавите малко бадеми или ½ плод, който да ви предпази от крампи, благодарение на съдържанието на магнезий в ядките и в редица плодове.

Йога

Преди тренировка

В зависимост от интензитета на вида йога, който сте избрали да практикувате, тялото се нуждае от различни хранителни вещества. При всички типове йога обаче тялото се върти и усуква по сложни начини, което може да постави стомаха и дебелото черво пред предизвикателство. Пощадете ги и изберете нещо леко, например ½ кофичка кисело мляко с 1 супена лъжица чия и ½ манго. Тази комбинация ще ви зареди с полезни витамини и минерали плюс достатъчно качествени протеини и течности.

След тренировка

Комбинацията от пълнозърнести храни с плодове и съвсем малко черен шоколад е идеална за след йога. Тя дава енергия и достатъчно протеини и антиоксиданти, които да възстановят мускулите и сухожилията след усиленото разтягане и усукване.

Силови упражнения и вдигане на тежести

Преди тренировка

Вдигането на тежести или използването на тялото за изпълнение на упражнения за съпротивление е ефективен начин да изгорите мазнини и да увеличите ефективността на мускулите си. Необходимо е по-стабилно зареждане с „гориво“. Направете си смути с пълномаслено мляко и авокадо. Може да се използва и алтернативно мляко без животински протеин.

След тренировка

Ако тренирате силово в продължение на един час е задължително да презаредите с протеин. Това ще предпази мускулите ви от разграждане и ще потисне микровъзпалението в тях. Направете си 2 бъркани яйца с пълнозърнеста филия хляб, придружени с пресен спанак. Може да поръсите и с малко пармезан или кашкавал.