Болките в различни участъци по цялото протежение на гърба са чест проблем както при възрастни, така и при лица в активна възраст и дори все по-често се наблюдават при юноши.

На първо място за болките в гърба, врата и кръста се посочва все по-изразената статика в ежедневието ни. Но тя със сигурност не е единственият предразполагащ фактор.

Един от любимите аксесоари на дамите – чантата, в много редки случаи се избира по нейната функционалност. Но тежката и неудобна за носене чанта може не само да доведе до болки и дискомфорт, но дори може да стане причина за изкривяване на гръбнака, неправилна стойка и износване на прешлените.

Постепенно тялото се приспособява към неправилната стойка до степен да не може да компенсира неблагоприятния ѝ ефект. В допълнение носенето на високи токчета може да влоши прегърбването.

Част от дългосрочните ефекти на носене на неудобна и тежка чанта - над 4 или 5 кг, са възпаление на нервния плексус в областта на рамото, мускулни болки и дори главоболие. Проблемът е, че проблемите с гръбначния стълб се проявяват след дълго време, когато са налице първите увреди в ставите и хрущялите на междупрешленните тъкани. При продължително натоварване главоболието може да се превърне в хронично.


Препоръки на специалистите

Честото редуване на раменете при носене на чанта има важно предимство за отмора на мускулите и профилактика на изкривяването на гръбнака. Носенето на едната ръка трябва да бъде на равни интервали с другата.

Важно е да се избягва носенето на чантата върху прегъвката на лакътя. Съществува риск от засягане на нерви и сухожилия. Ако чантата е по-малка и не толкова тежка носенето ѝ под мишница е препоръчително.

Раницата е най-подходяща от различните видове чанти за равномерно разпределение и дори изправяне на горната част на гърба. Но тя трябва да бъде с по-дебели презрамки и да не бъде отпусната, а да прилепва към горната част на гърба.

Чанти с дълга дръжка, които да могат да се прехвърлят през тялото по диагонал също се препоръчват.

Носенето на бележници, таблети, папки, документи може значително да повиши теглото на дамската чанта – в тези случаи по-добър вариант е носене на допълнително куфарче или втора ръчна чанта.

При пазаруване препоръките са също за преразпределяне на покупките в двете ръце. Също така използване на количка, а не кошница в магазина, за да не се натоварва кръста и ръцете.

Когато се носи тежка чанта, гръбнакът от страната на тялото, която не е натоварена, се свива, а от другата страна се опъва. Продължителното натоварване по този начин на прешлените води до износването им при честа повтаряемост.

Носенето на тежка чанта след време може да причини дегенерация на дисковете и херния.

Чантите с широка каишка разпределят по-добре натоварването на рамото. Тежестта трябва да бъде колкото се може по-близо до центъра на тялото. При чантите, каишката на които преминава през тялото, е важно да бъдат плътно, максимално близо до тялото. По-дългите дръжки позволяват на чантата да се движи, докато ходим и така се удря в горната част на бедрата, гърба или дори коленете.

Според хиропрактера д-р Джонас Ейфорд важно е да се работи върху дисбаланса, причинен от тежките чанти, като отделяме по няколко минути в края на деня за стречинг на прекалено стегнатите, спастични мускули.

Освен това за облекчаване на по-изразения дискомфорт се препоръчва терапия с транскутанна нервна стимулация, лазерна терапия, импулсно електромагнитно лечение или радиочестотна денервация.

Източник: puls.bg