Отделете само пет минути в интернет и потърсете статии за здравето. Ще се убедите, че враг номер 1 на всяка диета е захарта. Ето защо много хора се опитват да я избегнат на всяка цена.

Колко пъти не сте яли десерт, въпреки че искате, защото просто си представяте как сладките неща се превръщат в мазнини, само за да се залепят на корема ви?

Някои храни очевидно са заредени със захар. Като плодовите сокове, където една чаша (220 мл) съдържа 23 грама захар. Ако искате да пиете сок, се придържайте към тези без добавена захар или хапнете плод.

Така е и със зърнените миксове (гранола), с плодовите млека и дори с някои от здравословните барчета. И тъй като понякога етикетите могат да бъдат лъжливи, вижте кои са храните, които тайно ви снабдяват със захар, и помислете как да ги избегнете.

Корнфлейкс

Това не е най-добрата опция за закуска. Зърнените храни очевидно са с високо съдържание на захар, но колко смятате, че може да е?  Оказва се, че тя е между 24 до 26% от 100 грама, а в някои марки достига до над 55%.

Хляб

Само едно парче бял хляб има около 2 грама захар. Някои захари се образуват естествено в процеса на печене, но някои често се добавят. Повечето видове хляб съдържат захар или сироп от царевица с високо съдържание на фруктоза, както е и в други преработени храни.

Диетични барчета

Повечето търговски барчета имат много захар. Той идва под формата на мед, агаве и сироп от тръстика. Погледнете етикета. Всичко, което завършва на "-оза", означава захар.

Сос за паста

Не е достатъчно да готвите пълнозърнести макарони, за да се храните здравословно. Обърнете внимание на доматения сос, който използвате.
Тези, продавани в магазините, са известни с това, че са с високо съдържание на натрий (въпреки че много от тях идват с "без добавена сол"), но съдържанието на захар също трябва да бъде отбелязано. Една чаша съдържа около 10 грама захар или повече - това са повече от 2 супени лъжици.

Кетчуп

Кетчуп, както и барбекю сос, трябва да се избягват от диабетици. Имат тон захар. Само една супена лъжица има 17 грама захар, а помислете само колко ядете. Направете си собствен сос с доматено пюре, горчица, лимонов сок, джинджифил.