Растението киноа  се смята за свещено и е с древен произход(според някои източници в Южна Америка са я използвали за храна още преди около 10 000 години). В цивилизацията на инките е една от трите основни култури наравно с царевицата и картофите. В продължение на хилядолетия присъства задължително във всекидневното им меню. Според легендата засаждането на полето с тази култура се превръщало в празник, а първите семена,които се съхранявали в специален златен съд, хвърлял вождът на племето.

Едногодишното растение е с широки листа, които могат да се използват за приготвяне на салата. На пръв поглед семената му приличат на пшеница или кускус, но са несравнимо по-пълноценна храна от тях. Отглежда се по склоновете на Андите, където я наричат дребен ориз. Използват я не само за храна, но и като лекарство – за облекчаване на болки и за по-бързо зарастване на рани. От нея произвеждат и алкохолна напитка, която по вкуса си прилича на бира.

Семената на растението са богати на белтъчини – 16,2%. Някои сортове киноа съдържат над 20% протеини. Освен чист белтък в тези малки зрънца се съдържат всичките 8 аминокиселини, необходими на тялото ни, както и въглехидрати, мазнини, някои витамини, минерали, желязо, калций и магнезий. Освен на белтъчини семената са ценен източник на скорбяла, захари, минерали, витамини, растителни влакна.Чаша суха киноа съдържа 318 калории.

Няма съмнение за ценността на този продукт и не е удивително, че диетолозите я уважават и препоръчват за консумация при хора с проблеми в храносмилането, спазващи диети,спортуващи , малки деца и бременни жени. По хранителните си качества се доближава до млякото.Половин чаша киноа осигурява денонощната порция от протеини, необходима на децата.

Киноата е царицата на зърнените култури, най-вече заради високото съдържание на незаменими аминокиселини, висока протеинова балансираност, липсата на глутен и е идеална за всички, които са алергични към него.

Иначе вкусът на семената е неутрален, с лек орехов аромат. От тях се приготвят различни блюда, сервират се като гарнитура, основно ястие и десерт.

Преди употреба зърната трябва да се измият добре под течаща вода. Варят се като ориза – заливат се с вода в съотношение 1:2 и след като водата кипне, се оставят на слаб огън 15-20 минути. При варене киноа увеличава своя обем 4 пъти, като в средата зърното става прозрачно, а около него се образува малко кръгче. Всички рецепти с ориз, кускус или булгур могат да се приготвят и с киноа.Използва се вместо макаронените изделия, пекат хляб от него, приготвят се разнообразни блюда. Освен това може да се добавя и в супи вместо ориз или фиде-в Колумбия, Еквадор и Перу например са популярни бургери от киноа с орехи. Класифицират ги като бърза храна и местното население с удоволствие ги хапва на обяд. Бургерите се приготвят от киноа, лук, моркови, слънчогледово семе, бадеми, целина и се пържат в зехтин.

Някои казват, че за да свикнете с нова храна, трябва да я опитате около 10 пъти. Киноа може би ще ви допадне още след втората порция. Особено, като имате предвид колко полезни вещества съдържа.

Може да я добавяте в зеленчукова салата, да я хапвате подправени със соев сос, балсамов оцет и чесън.

Източник: kukuriak.com