Междинните закуски са много важна част от хранителния режим. Те допринасят не само за поддържането на добър енергиен баланс в тялото, но и стабилни нива на кръвна захар и инсулин, които са важни за фигурата, нормалното протичане на редица метаболитни процеси в организма и превенцията на диабет.

Ако обаче консумираме междинните закуски по грешен начин, това може да има тъкмо обратния ефект. Може да ни предразположи към напълняване, да повлияе негативно на обмяната на веществата, да добави излишни вредни калории към общия дневен прием и да провали усилията за здравословно хранене при основните три хранения, пише Az-jenata.bg.

Кои са 5-те основни грешки, които често се допускат с междинните закуски?

Пропускане на следобедната закуска и наваксване на вечеря

Вечерята трябва да е най-лекото и лесно за храносмилане ядене за деня. Тя не трябва да съдържа тежки и мазни храни, които изискват енергия и време за преработка. Една от най-честите грешки, които много хора правят, е да пропуснат следобедната си закуска, след което прегладняват и се нахвърлят на тежка и обилна вечеря, с която компенсират глада.

Енергията намалява с течение на деня, като най-критично ниски са нивата ѝ между 15 и 16 часа. Това е моментът, в който трябва да компенсирате спада на енергия в тялото си с полезна междинна закуска.

Без здравословна закуска в този момент ще изгубите концентрация, няма да можете да се съсредоточите, което ще повлияе на работоспособността ви.

Превръщате междинната закуска в основно хранене

Ако се придържате към режим на хранене, включващ 3 основни хранения и 2 или 3 леки междинни закуски, но по някаква причина междинните ви закуски са сравними с основните хранения по обем и калории, това ще ви предразположи към бързо повишаване на теглото.

За да бъде лека и балансирана междинната ви закуска, тя трябва да не надхвърля 150-200 калории. Необходимо е също така да съдържа комбинация от протеини, въглехидрати и мазнини, които да ви заситят до следващото основно хранене.

Пример за полезна закуска е шепа варен нахут, ¼ чаша ядки и няколко кайсиеви половинки, 1 чаша кисело мляко 2% с няколко шамфъстъка, две фурми с малко фъстъчено масло, две пресни смокини, увити в прошуто или 1 плочка твърдо бяло сирене с парче плод.

Забравяте за закуските преди и след тренировка

За да доставите необходимата енергия на тялото преди тренировка е нужно да похапнете нещо, за да му я осигурите. Подходящи са чаша кисело мляко с няколко ядки или банан. След тренировка пък мускулите се нуждаят от възстановяваща доза протеини. Парче пилешко месо без кожа е добър вариант, както и ядките, яйцата, млечните продукти. Не преяждайте, защото това обезсмисля усилията ви в залата.