Добре поддържаните нокти отдавна не са лукс, а необходимост и хилядите салони, чийто брой нараства, са пряко потвърждение. Много жени забелязват, че с течение на времето ноктите започват да се лющят, нацепват и чупят. Това често се получава, поради типични грешки, правени с пилата.

Всъщност пиленето изглежда съвсем лесно и рутинно действие, нали? Но дори и при него има правила, които, ако не спазвате, няма да има желания резултат и дори напротив - може да увредите ноктите. Професионалистите от Silcare определят няколко неща като типични грешки:

Избор на пила

 

На първо място е изборът на инструмент. Знаете ли,че пилите за нокти се различават по твърдост? Можете да разберете степента на абразивност по номера, който обикновено се поставя върху опаковката или дори върху повърхността на аксесоара. Правилото е едно: колкото по-ниска е цифрата, толкова по-твърд е инструментът и толкова повече травмиращ за ноктите.

  • От 80 до 150 - най-грубите средства, с които можете да скъсите дължината и дебелината на изкуствените нокти (гел или акрил). Не използвайте върху естествени нокти!
  • От 180 до 24 - те са със средна твърдост и са подходящи да подготвят за нанасяне на гел, акрил или гел лак. В спешни случаи те могат да се използват за скъсяване на ноктите.
  • От 240 до 600 (меки / фини) - пили, идеални за оформяне и коригиране на естествени нокти, нежно изглаждат повърхността преди полиране.
  • Над 1000  (ултра фини) - за полиране на естествени нокти. Тези инструменти приличат на гума.

Начини на работа

 

Не използвайте една и съща абразивност за различни дейности по ноктите. Пила с неподходяща повърхност ще повлияе не само върху състоянието на нокътната плочка, но и върху качеството на работата. Материалът (гел, обикновен лак, акрил), не прилепва добре към прекалено изтънени нокти. Появяват се издутини, цепнатини, ясни признаци на не добро сцепление. 

Не се опитвайте да скъсите ноктите с пила. Има специални инструменти: ножици, нокторезачки. Професионалистите напомнят: пилата служи само за създаване на формата на маникюра, нищо друго.

Друга основна грешка са неправилните движения. Как сте свикнали да пилите ноктите? Най-вероятно напред и назад по цялата дължина. Но това е точно процедурата, която безмилостно съсипва нокътната плочка, като я нацепва. За да моделирате внимателно маникюра, движете от ъгъла на нокътя до центъра и само в  една посока. След това повторете от другия ъгъл към средата. 

Лесно е - избягвайте тези грешки и ще се наслаждавате на перфектен маникюр, който с гордост ще показвате!