Куркумата съдържа повече от 100 изумителни химични съединения, които допринасят за способността му да лекува състояния от стомашни болки до респираторни заболявания. Тези химични съединения правят куркумата уникална. Най-важното е, че куркумата съдържа куркумин, който е полифенол. Полифенолите са органични химикали, за които е доказано, че имат противовъзпалителни свойства. Полифенолите присъстват и в други храни и напитки, като епигаллокатехин в зелен чай, капсаицин в люти чушки и ресвератрол в червено вино и пресни фъстъци. Куркуминът е това, което придава на куркума красив жълто-оранжев цвят. Куркуминоидите, групата от химични съединения, отговорни за ползите за здравето от куркума, включват куркумин, деметоксикуркумин и бисдеметоксикуркумин. Куркумата съдържа също летливи масла, включително тумерон, артумерон и цингирейн.

Коренът от куркума притежава натурални масла , аминокиселини, витамини, минерали, мастни киселини и фитохимикали, които съчетават лечебни свойства за почти всяка област на тялото. Фитохимикалите са естествени растителни съединения, които стимулират здравословното функциониране на клетките, тъканите, органите и системите. Тези съединения включват антиоксиданти, противовъзпалителни средства, аналгетици и голямо разнообразие от защитни, превантивни и здравословни стимулиращи производни, които подпомагат естествените функции на организма.

Мощните феноли, съдържащи се в месото на коренът на куркумата, са разновидности на куркуминоиди: куркумин, дезметоксикуркумин и бисдесмотоксикуркумин, които не само помагат за борба с микробите, бактериите и вирусите, но също така спомагат за подпомагане на храносмилателните процеси, поддържат имунитета, подобряват енергията, увеличават метаболизма функционира, очиства кръвта, регулира кръвната захар и увеличава умствените процеси. Именно тези съединения са отговорни за многобройните ползи за здравето от куркума. Куркумата също съдържа кверцетин, растителен пигмент, който придава на много плодове и зеленчуци техния цвят. Те са антиоксиданти, чиито свободни радикали могат да увредят клетките.

Намалява риска от рак

Антиоксидантите са ключови за темата за резистентност към рак. С повече от 100 вида рак, които засягат тревожен процент от населението всяка година, Американското общество за борба с рака оценява, че на всеки четири смъртни случая може да се дължи това заболяване. Фармацевтичните компании популяризират химиотерапевтични продукти, които могат да бъдат ефективни, но имат инвалидизиращи странични ефекти, така че общността на естествените средства е проучила естествени алтернативи, които могат да предотвратят развитието на рак и потенциално дори да убият напълно раковите клетки. Сред многото си предимства, Куркума е един от естествените лекарства, проучени и е произвел почти чудотворни резултати.

Осигурява естествени противовъзпалителни средства

Възпалението е често срещана причина за болка и дискомфорт и може дори да допринесе за развитието на сериозни заболявания и заболявания. Докато много хора избират да лекуват своето възпаление с предписани и без рецепта противовъзпалителни лекарства като ибупрофен и болкоуспокояващи болки в NSAID, тези възможности за лечение не могат да осигурят облекчение и създават сериозни рискове за здравето. За онези, които имат противопоказани състояния, или тези, които приемат предписания, които могат да бъдат възпрепятствани от противовъзпалителни лекарства, естествената възможност за лечение може да осигури безопасно и ефективно облекчение. Без синтетика и подкрепена от научни изследвания, които са показали, че няма странични ефекти, куркумата е не само здравословна по различни начини, тя е толкова безопасна, колкото е ефективна.

Химичните съединения в куркума, като куркумин, се комбинират с витамини и минерали, които поддържат естествените процеси на организма в борбата с възпалението, което е едно от най-големите ползи за здравето на куркумата. Мощни и способни да предоставят помощ, сравнима с или надвишаваща тази на синтетичните алтернативи. Може да се приложи и за мускулна болка, навяхвания, възпаление на ставите и дори общи болки.

Увеличава имунитета

Вероятно знаете, че имунната ви система е отговорна за защитата на организма от развитието на болести и болести. Малцина обаче осъзнават, че значителна част от имунната система е пряко свързана с храносмилателната система. Изхвърляйки тялото от отпадъци, докато извлича и абсорбира основните хранителни вещества от цели храни, храносмилателната система разпръсква основните елементи на диетата в тялото. Всички тези ползи правят имунната система по-добра. Помага за поддържане на организма без бактерии, вируси и микроби, както и вредни оксидативни увреждания от свободните радикали. С такава важност, която се поставя върху храненето за оптималното здраве на тялото, е лесно да се разбере защо храносмилателната система играе такава важна роля.


Знаейки, че хранителни вещества като витамини, минерали и фитохимикали подкрепят имунната система на организма, изследователите започнаха да се занимават с конкретни естествени храни и подправки, които са особено добри в поддържането, защитата и повишаването на имунитета. Куркумата е показала, че е една от най-добрите храни за тази цел. Осигурява на организма антиоксиданти; противовъзпалителни свойства; и антивирусни, антибактериални и антимикробни съединения (включително куркумин). Тези ползи от куркума помагат за подпомагане на храносмилателната система способността да функционира по най-добрия начин и също така да поддържа защитните способности на имунната система, за да ни предпази от болестите. Едно просто добавяне на това вещество към дневната ви диета може да осигури на организма тези защитни имунитет-повишаващи ползи за по-добро естествено здраве.