Пловдивската дентална клиника K DENT има богата история на лидер в стоматологичния сектор. Създадена през 2002 г. от д-р Павел Кръстев с един кабинет, днес разполага с високо специализиран екип от лекари, които работят профилирано в различни сфери от денталната медицина - орална хирургия, имплантология, парадонтология, ендодонтия, ортодонтия, детска стоматология. Философията на лекарите в K DENT е, че здравата и красива усмивка е много повече от дентална диагноза. Тя ни прави атрактивни и индивидуални.

За да осигури комфорт и удобство на своите пациенти, Дентална клиника К DENT e разположена в центъра на града на площ от 550 кв.м. Оформени са 7 дентални кабинета, рентгенов кабинет, детски кът, зала за наблюдение на пациентите след работа под обща анестезия.

Какви новости предлага клиниката на своите пациенти, каква е формулата за успех и как работят в условията на глобална пандемия от COVID-19, TrafficNews разговаря с д-р Павел Кръстев. Той е завършил стоматология в Медицински университет - Пловдив. Работи основно в областта на имплантологията, естетична стоматология, реставрация на зъби и цялостна протетична рехабилитация на пациенти. Има множество специализации в чужбина в най-реномираните университет в САЩ, Швейцария, Италия, Германия, Бразилия, Белгия, Франция.

- Д-р Кръстев, Дентална клиника K DENT има близо 20-годишна история. Каква е тайната на успеха?

- Аз и моите колеги поставяме пациента в основата на всичко. Вярваме, че отличната грижа в денталната медицина и коректните и честни отношения с пациентите дават перфектен и устойчив във времето лечебен резултат. Така ние изпълняваме и дори надхвърляме очакванията на пациента.

Стремим се да доставим напълно персонализирана услуга, в спокойна и без стрес среда, използвайки най-модерното оборудване, материали и техники. Връзката ни с пациентите е всеотдайно партньорство. От първостепенно значение е да разберем напълно нуждите им, за да можем да осигурим оптимално ниво на дентална грижа.

Мотивацията ни е перфектност в лечебния процес и честност към пациентите и тя е силата, която движи мен и моя екип напред. И когато обичаш работата си и следваш ценностите, в които вярваш, нещата се получават.  

- Кои са последните тенденции в стоматологията, от които могат да се възползват вашите пациенти?

- Технологиите навлизат във всяка една сфера на нашия живот и няма как да подминат и денталните услуги. Стремим се винаги да сме в крак с новостите, всички лечения да са качествено проведени. Във всяка една област и като апаратура, и като обучение на съответния специалист да сме на ниво.

Много от нещата, които въведохме преди години, вече се превръщат в стандарт за качествено лечение. Например едно ендодонтско лечение на зъбите при нас повече от 10 години се прави само под микроскоп. Използваме лазер за всички процедури, които го изискват.

Нещо, което ни отличава от другите клиники, е работата под обща анестезия. Работим с изключително добри анестезиолози, клиниката разполага със специално оборудван кабинет за лечение на пациенти под обща упойка и болнична стая за наблюдение на пациентите.

- Кога се налага общата анестезия?

- Лечението под обща анестезия дава възможност максимално бързо и ефективно да бъдат извършени голям брой интервенции и манипулации без страх и дискомфорт от страна на пациента. Този терапевтичен метод е особено подходящ за децата, които все още не са преодолели „страха от машинките“.

Прилагаме я и при възрастни пациенти със силно изразена дентофобия. Това са психически здрави хора, но с панически страх от зъболекарския стол. Получават паник атаки само при влизане в клиника и общата анестезия ни помага да ги лекуваме.

Има определени общи заболявания и синдроми, при които това е единственият начин за работа - аутизъм, детска церебрална парализа, синдром на Даун и др.  Затова при нас идват хора от цяла България.  

- А в какви случаи използвате микроскоп в работата?

- Денталният микроскоп е незаменимо средство в ежедневната ни работа. С негова помощ зъбите и венците могат да се гледат с увеличение между 2x до 25x, докато са осветени от ярка LED светлина. Това позволява на зъболекаря да вижда неща, които не се виждат с просто око - микроскопични пукнатини в зъба, допълнителни канали и пространства в зъба, които в противен случай биха могли да бъдат пропуснати. 

Така установяваме денталните проблеми в много по-ранен стадии от развитието им и навреме прилагаме необходимите лечебни мерки.

Подобрената точност и прецизност означава, че по-малко зъбна структура се отстранява по време на лечението и шансовете за следоперативна чувствителност се намаляват значително.

- Как се справяте в условията на пандемия от COVID-19, промени ли се работата ви?

- Не бих казал, че работата ни се е променила, тъй като и преди пандемията в клиниката са се спазвали всички изисквания и наредби за дезинфекция, за да запазим нашето здраве и това на пациентите.

Интересно е, че след първите два-три месеца от началото на пандемията, когато всичко беше затворено, работата ни дори се увеличи.

Следваме много стриктно всички официално приети протоколи за работа в условия на пандемия, спазвайки всички мерки за дезинфекция и разпределяне на потока на пациенти. Имаме седем работни кабинета и това, което много ни помогна по време на пандемията, е, че пет от тях са с отделни приемни. Потокът от пациенти в тези кабинети е отделен и не се смесва с други пациенти.

Предвиждаме и отделяме необходимото време за всеки. Така пациентите се чувстват сигурни и спокойни.

- Какво е бъдещето на вашата специалност?

Бъдещето принадлежи на минимално инвазивните процедури и новите технологии. Минимално инвазивното дентално лечение сега е стандартът за грижите към пациентите. Запазването на максимално количество естествени зъбни тъкани е от първостепенно значение; диагностицирането на патология в най-ранните етапи намалява тежестта на лечението.

Технологичният напредък ни позволява да открием и потвърдим заболяването много по-рано. Например компютърната томография (3D рентгеново изследване) помага да се установят състояния, които са останали неоткрити при минали прегледи на пациента.

Дигиталните отпечатъци и 3D принтираните коронки и мостове намират все по-широко приложение в стоматологията, защото с тяхна помощ абсолютно точно и прецизно могат да се изработят конструкциите, които да съвпаднат перфектно с индивидуалните особености на пациента.

Но според мен най-важно е да има цялостен подход към пациента. Когато той дойде с някакъв проблем, не трябва да решаваме само него, а грижите ни са насочени към цялостното му здраве. 

- В такъв случай, каква роля играят технологиите, и каква професионалистите при създаването на идеалната усмивка?

- Технологията е много важна, но тя не може да бъде лечител. Може да разполагате с най-съвременните технологии, но ако нямате качествени специалисти, които да работят с тях, няма да постигнете нищо. И обратно. Не може да имаш успех без добра технология и без обучени специалисти.

Качествените специалисти са трудно заменими, когато става въпрос за преценки, свързани с човешкото здраве. Тук се появяват интелигентността и клиничният опит, заедно с ценности като съпричастност и съчувствие и хората все още имат предимството в тези области.

За мен беше важно да създам екип от лекари, който включва специалисти от всички сфери на денталната медицина, придобили професионална квалификация и с взета официална специалност - орална хирургия, кариесология и ендодонтия, пародонтология и ортодонтия. Всеки един от тях е и преподавател в Медицински университет гр. Пловдив.

Посещаваме курсове и обучения в България и чужбина, за да бъдем винаги в крак с новостите в медицинската наука и практика. Това ни зарежда освен със знания, но и с енергия за работата. Затова пациентите се връщат при нас и ни посещават с удоволствие.