Неизвестността е причина за масовата психоза, която се е създала в момента у българите около новия коронавирус. Всички са в тревожно очакване кога и у нас ще има регистриран случай на опасното заболяване. А мисълта, че вероятно вече има такъв, но поради дългия инкубационен период заболяването не се е проявило, още повече притеснява хората. Това коментира пред TrafficNews психиатърът д-р Веселин Герев.

„Хората са в постоянно тревожно очакване и понеже никой не може да им каже нищо конкретно, защото и медицината се сблъсква за първи път с такъв тип вирус, поражда масова психоза. Като се задейства и теорията за конспирацията, тоест, най-вероятно нещо не ни казват и ни лъжат, човек, който е тревожен тип личност, развива параноя”, обяснява специалистът.

Тези хора са уверени, че трябва да бъдат много внимателни и да защитят  себе си и най-близките. Оттам идват и всички техни ирационални действия – запасяване с маски, дезинфектанти и хранителни продукти. Според  психиатъра обикновено психозата продължава, докато реално я има и заплахата. „Има един тип хора, т.нар. хипохондрици или тревожен тип личности, които само си търсят някакъв медицински проблем. При тях до стихване на заразата няма как да се тушира притеснението. Това са хора, които постоянно си мият ръцете, не пипат нищо, готови са да ходят с маски по време на цялата грипна епидемия и т.н.”, посочва д-р Герев.

Той обаче обяснява, че колкото повече човек качва напрежението, тревогата и безпокойството от наближаващата зараза, толкова повече имунитетът му пада. В следствие на това той става по-податлив на всякакви инфекции, включително и на този тип вирус. Тоест, притеснявайки се, самите ние си изконсумираме имунитета и сами увеличаваме вероятността наистина да се разболеем.

Затова съветът на специалиста е да се запази спокойствие. „Въпрос на време е да се разкрият заразени с коронавирус и в България. До седмица-две изведнъж ще има бум на случаи, най-вероятно ще има поне 30-40 болни. Само в петък от огнището в Италия са се върнали 1200 българи. Но това не трябва да ни плаши. Дори и да го изкарат този вирус, за хората в активна възраст няма да е с фатални последици. Трябва да се пазят възрастните хора и тези, които имат хронични заболявания”, посочва медикът.

Най-доброто средство за профилактика е поддържане на добра лична хигиена, често миене на ръце и изплакване на устата или с вода за уста, съдържаща хлорхексидин, или с алкохол, който не е задължително да се пие. Може човек да се нажабури с ракия и след това да я изплюе и по този начин да си прави дезинфекция. По този начин, полагайки грижи за себе си, ще се чувства по-спокоен относно собственото си здраве и сигурността на близките. Което ще се отрази благоприятно и на психиката.