Очните проблеми засягат над половината от световното население. Постоянното взиране в дисплеите на компютри, телефони и таблети; нездравословният начин на живот и наследственото предразположение са само част от причините за все повече посещения при офталмолози.

Съществуват три варианта за корекция на зрението – очила, контактни лещи и оперативни интервенции. Дискомфорт , изпотяване на стъклата, липса на периферно зрение и главоболие са сред най-разпространените странични ефекти на очилата. Контактните лещи пък създават големи рискове за инфекция, причиняват дразнене, сълзене, изискват специфична хигиена и спазване на режим. 

Благодарение на бързо развиващите се технологии в медицината вече е възможно да се радваме на кристално зрение без всички гореописани условности, без постоянната употреба на един или два чифта очила, без опасението да не изгубим лещите си.

Съществуват различни варианти на нарушение на зрението, които се измерват в диоптри. Като се добави индивидуалното състояние на очите и различната възраст на всеки пациент, е важно да изберем най-точната очна интервенция в огромния обем реклами, и сериозни медицински възможности.  

Кои са най-добрите, ефикасни и минимално инвазивни процедури, и коя е точната за нас? Отговор на този въпрос потърсихме от двама от главните лекари на клиника "Луксор" - д-р Георги Тасков и д-р Тодор Тасков. 

Д-р Георги Тасков вече разкри всички подробности за поставянето на мултифокални вътреочни лещи, а за лазерната корекция разговаряме с д-р Тодор Тасков.

- Д-р Тасков, какво представлява лазерната корекция на зрението?

Всъщност, когато се казва лазерна корекция, не бива да се заблуждаваме, че тя е една-единствена. Лазерните корекции са над 5 вариации. Най-прецизната процедура,  която избират над 90% от пациентите, е Femto-LASIK. Тя е изцяло лазерна процедура като при нея не се използват никакви остриета и ножове. Първият лазер прави подготовката за самата корекция, осъществявайки директен контакт с окото, а следващият отстранява диоптрите, като работи на около 30 сантиметра от него. Процедурата продължава около 20 минути за двете очи, не е болезнена, възстановителният период е много бърз и подобрението в зрението се вижда още на следващия ден. 2-3 дни след нея пациентите могат да шофират, да използват компютрите си и да извършват спокойно ежедневните си дейности. Такава лазерна корекция на зрението в Пловдив се предлага само при нас в "Луксор". 

- Защо е най-предпочитана, какви са разликите при другите вариации на лазерна корекция?

При другите корекции, първата фаза се извършва механично с режещ апарат наречен микрокератом, т.е. има и оперативна човешка намеса, а в корекцията участва само един лазер. При използването на този апарат се използва вакуум, който може да доведе до усещане за слаба болка и дискомфорт. Тази процедура се нарича LASIK и е различна от по-новата, и по-модерна Femto-LASIK, за която обяснихме по горе. Съществуват и т.н. повърхностни процедури, при които фино се  отстранява най-повърхностния слой на роговицата – епител. Епителът на роговицата, както и епителът на кожата е много тънка и деликатна тъкан с дебелината на цигарена хартийка. Според механизмът на премахването му има няколко варации на повърхностните процедури – PRK – използва се специален инструмент наподобяващ шпатула; LASEK – използва се алкохолен разтвор, Epi-LASIK - използва се апарат, който позволява да съхраним епитела и да го разстелем обратно върху роговицата, правейки постоперативния период малко по-лек. Повърхностни процедури са малко по-болезнени  и дискомфортни за пациента, но може да са единствена възможност за коригиране на зрението при някой хора. Епителът се възстановява за около 3-4 дни, а максималният резултат настъпва около 30-тия ден. Тук искам да подчертая, че крайните резултати при всички процедури за които говорихме са еднакво добри. Различията са  единствено в периода на възстановяване.

- Как се чувства пациента в деня на процедурата Femto-LASIK?

- Всеки пациент идва в клиниката в предварително уговорен ден и час – индивидуален за него. Процедурата се извършва след кратка подготовка и среща на нашият екип с него. Обикновено корекциите са в сутрешните часове а времето, което пациента прекарва в операционната зала е около 20 мин. Първият лазер действа точно 17 сек. на око, а втория между 5-25 секунди в зависимост от диоптрите, които трябва да коригираме. През останалото време от процедурата обясняваме какво предстои и нагласяме лазерите за действие в зависимост от индивидуалните особености на очите на всеки един пациент. След излизане от операионната зала през първите 24 часа, пациентите изпитват лек дискомфорт, подобен на усещането на песъчинки в очите. Няма силно дразнене, нито болка. На следващия ден това неразположение изчезва, а качественото възстановяване на зрението може да отнеме още ден-два.

- За кого е подходяща лазерната корекция?

Лазерната корекция може да бъде извършена във всякаква възраст. Въпреки това трябва да се знае, че всеки човек, който има отлично зрение, след 45-46 годишна възраст започва да използва очила за близка дистанция. Това е нормален процес, който се свързва с възрастта и се нарича „старческо далекогледство“. Поради тази причина лазерната корекция е най-подходяща за хора под 40-годишна възраст. Друго условие е пациента да е над 18 години и да не е имал прогресия на диоптрите повече от една година. За пациенти над 45 години, които искат да са изцяло независими от очила също има решение – имплантиране на т.н. многофокусни или „умни“ лещи.

- Какви очни проблеми могат да бъдат коригирани с лазерна операция? 

Всички видове диоптрични несъвършенства могат да се коригират с лазерната интервенция. Лимитация за технологията могат да бъдат само извънредно големи диоптри, тъй като лазерът може да коригира до 12 диоптъра късогледство и до 6 далекогледство и астигматизъм. Там където лазера “не може“ е възможно да се използват други оперативни техники с имплантиране на специални факични лещи, с които сме коригирали дори над 20 диоптъра късогледство и над 8-9 диоптъра далекогледство.

- Основното опасение на хората е, че диоптрите могат да се върнат или че няма да бъдат коригирани напълно?

В  голямо американско проучване е доказано, че най-големият страх на човек е да не изгуби зрението си. В Очна болница „ЛУКСОР“ всеки пациент преминава през предварителен преглед, който продължава около час и половина. Сумирайки информацията от 3 високотехнологични апарата ние може да отговорим на въпроса подходящ ли е пациента за лазерна процедура и има ли заболяване, което носи риск от възвръщане на диоптрите. Още повече въз основа на получените резултати изготвяме индивидуален лечебен план, като се стремим да коригираме освен познатите късогледство, далекогледство и астигматизъм и т.н. високостепенни аберации. Това са несъвършенства на зрителната система, които ни затрудняват в някои условия – например нощно време или сумрак. Коригирането им може да ни улесни в някои ежедневни дейности като нощно шофиране, спортуване в условия на изкуствено осветление и други.

Макар и в много редки случаи, предимно при големи диоптри над 7-8 е възможно да има минимален остатъчен диоптър след корекцията или да има минимален регрес на диоптъра, който може да бъде коригиран с втора процедура.

Корекция не се прави при бременни жени и при жени, които кърмят. Няма опасност при лазерна корекция на жени, които не са раждали, и имат желание да имат деца. Ефектът от лазерната корекция ще се запази изцяло.

При много малък процент от пациентите не е възможно да се извърши лазерна корекция на зрението независимо от техните диоптри. Най-често причината е друго придружаващо заболяване на очите. Но дори и при тези състояние може да преминем към друг метод на лечение, индивидуален за конкретното състояниете. Целта е да постигнем желаните резултати без да поемаме и 1% риск за пациента.

- Има ли проблем да се извърши лазерна корекция, при хора, носили лещи?

Не, не е противопоказно, само трябва да ги свалят 1 седмица  преди предварителния преглед и няколко дни преди процедурата. За пациентите, които носят твърди контактни лещи периода е един месец.

- Защо да се подлагаме на лазерна корекция, като контактните лещи също са възможност за чисто зрение без очила?

Това е въпрос на личен избор. Контактните лещи са по-добър метод за корекция от очилата, но все пак имат някои недостатъци. Не всеки може да изгради навика да си бръкне в очите ,за да ги постави.  При не добра хигиена на човека, който ги използва може да доведат до по-чести възпаления. Продължителното им използване води до сухота на очите, както и до абнормно прорастване на малки кръвоносни съдчето по периферията на роговицата, която нормална трябва да е прозрачна. Не на последно място не е добре да се използват, когато сме в плувни басейни или на море поради по-голям риск от инфекции.

- Основно какви хора се подлагат на лазерна корекция?

Пациентите ни са много различни по възраст и професия. Професията е много сериозно основание за коригиране на зрението – при спортисти, актъори, професионални шофьори например е препоръчителна. Битува митът, че медиците не се подлагат на интервенции. Категорично неверен – аз, жената до мен сме се подложили на лазерна корекция. Половинката на моят брат д-р Георги Тасков също има перфектно зрение след такава процедура от около година и половина. Помогнали сме на хора от различни краища на нашата държава, а дори чужденци: италианци, холандци, гърци са предпочели нашата клиника.

Мога да ви кажа за причините, които ме накараха да се направя своята лазерна корекция. Имах късогледство около 2 диоптъра. Носих очила, защото имах непоносимост към контактни лещи. През зимата, при влизане от студено на топло, непрекъснато очилата ми се изпотяваха. А когато играех футбол не виждах на кого подавам топката. Най–вече работейки трябваше да гледам с очила през микроскопа, което силно ме дразнеше, а понякога дори носа ми се разраняваше от притискането. Преди 4 години взех моето решение и скоро след това си задавах въпроса, защо съм чакал толкова.

Вторият определящ фактор за взимане на решение за лазерна корекция е външният вид. Някои от подлагащите се на корекция, не искат да носят очила, тъй като не се харесват с тях. Хора, работещи в западни компании, т.н. юпита, имащи редица срещи през деловия си ден, залагат на лазерната корекция - очилата им пречат в динамичния им начин на живот.

- Има ли увеличение на лазерни корекции в "Луксор" през последните години?

Да, все повече хора са информирани и вземат решение да коригират зрението си. Годишно правим над 350 лазерни корекции. Очевидно все повече хора искат да се сдобият с безупречно зрение и да имат ежедневие, независимо от очила. Предлагаме най-щадящата процедура Femto-LASIK, която както споменах, в България се предлага само при нас и в София, което също е определящо. Съветвам всеки, който се колебае, да дойде на предварителен преглед, тъй като така ще му бъде дадена детайлна информация кое е най-подходящо за него. 

Още подробности за лазерната корекция на зрението и други решения на очни проблеми - можете да научите в сайта на Очна клиника "Луксор" и lasercorrection.bg

Д-р Тодор Тасков е главен хирург в очна клиника "Луксор". Завършва Медицински университет София през 2011 година и специализира "Очни болести" в Медицински университет Варна. Притежава десетки сертификати за участието си в редица семинари, престижни обучения и конференции, включително ежегодната среща на Европейските рефрактивни и катарактални хирурзи. Специализирал е в областта на лазерната корекция на зрението и в частност технологията Femto-LASIC, като има няколко публикации и участия в конгреси на Българско дружество по офталмология.