Разходите за лечението на заразен с COVID-19, който е хоспитализиран, са над 3000 лв. За тези, които влизат в Интензивното, над 10 000 лева. Харчи се голям обществен ресурс, който плащаме всички ние. Това заяви пред TrafficNews д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. В същото време стойността на клиничната пътека е едва 1200 лв. 

Коментарът му е по повод вчерашното предложение на Българската болнична асоциация неваксинираните пациенти с COVID-19 в болниците да заплащат част от разходите по лечението си.

Поводът за предложението са големият брой неваксинирани пациенти, които от началото на четвъртата вълна на пандемията претоварват здравната система в България.

„При положение, че пациентите имат свободен и безплатен достъп до ваксини у нас, и след като данните от цял свят показват, че над 91% от постъпилите в болница не са ваксинирани, считаме, че е време да дадем ясен сигнал, че неваксинираните пациенти струват на всички ни висока цена. Тази висока цена има не само финансово изражение, а включва и изтощение на медицинския персонал и усложняване на проблема с недостига на кадри”, посочват от ББА.

Според асоциацията тези, които избират без медицинска причина да не се ваксинират, трябва да споделят поне част от финансовата тежест, която стоварват върху обществото.

Същото мнение споделя и председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. 

 „Логично е, тъй като хората имат възможност да се ваксинират. По същата логика здравно неосигурените заплащат лечението си”, допълва д-р Сотиров.  

 По-рано днес и здравният министър Стойчо Кацаров коментира темата. Той обясни, че е получил предложението на Българската болнична асоциация.  „Ще бъде разгледано от експертите и юристите на Здравното министерство. Има мнение, че законът не би позволил такова нещо. Затова искам първо да чуя становището на експертите, преди да заема някаква позиция”, посочи Кацаров.