Глаукомата е едно от най-рисковите очни заболявания, които могат да причинят трайна загуба на зрението, ако не се лекуват. Заболяването причинява увреждане на зрителния нерв и постепенно или рязко влошаване на зрението. Това най-често е следствие на повишено налягане в окото, но и други фактори като възраст и/или фамилна обремененост могат да допринесат за развитие на заболяването. 

Обикновено глаукомата е безболезнено заболяване, което често не се усеща в началните си стадии. Затова е важно да се правят редовни проверки на зрението, както и консултации с офталмолог, който може да приложи най-иновативни методи за изследване при всяко подозрение за глаукома.

Как глаукомата може да бъде диагностицирана и какви са плюсовете на оптичната кохерентна томография (ОСТ), тези въпроси обсъждаме с д-р Рамазан Салимехмед от Очна болница „Луксор“ в Пловдив.

- Д-р Салимехмед, кажете ни накратко какво представлява оптичната кохерентна томография (ОСТ) и как тя може да помогне за диагностициране на глаукомата?

- Оптичната кохерентна томография (OCT) е неинвазивна техника за образна диагностика в офталмологията, която е важен инструмент при диагностициране и лечение на глаукома. Модерната технология изобразява участък от ретината в подробни напречни срезове, като може да представи във висока разделителна способност и съответно анализира нервните влакна и главата на зрителния нерв, което от своя страна е от решаващо значение за скрининг и ранното откриване на заболяването. Не на последно място, ОСТ се използва и в изследователски проучвания за по-добро разбиране на механизмите на глаукомата и за разработване на нови методи за лечение на заболяването.

- Какъв е точно процесът при подобно изследване?

- ОСТ работи, като използва светлинни вълни за създаване на подробни изображения – при глаукома това са главата на зрителния нерв и тъканите по съседство. Отразените лъчи се използват за създаване на триизмерен образ на зрителния нерв и оценка на дебелината на слоя нервни влакна, както и други важни структури в окото. Дебелината на слоя на нервните влакна е критичен фактор при диагностицирането и лечението на глаукома. С напредването на заболяването слоят на нервните влакна изтънява, което може да доведе до необратимо увреждане на зрителния нерв и загуба на зрението. ОСТ осигурява прецизни измервания на дебелината на слоя нервни влакна, които могат да се използват за откриване на ранни признаци на глаукома и за проследяване на промените в нерва с течение на времето.

Накратко казано, апаратът работи на светофарен принцип. За да добиете представа, ще ви покажа и снимки, които показват изтъняването на слоя на нервните влакна /второто изображение/:

Сравнителни изображения на пациенти от клиника „Луксор“. Единият от тях е фамилно обременен и се проследява, а другият е диагностициран с глаукома.    

- Тоест, това изследване позволява прецизно следене на болестта и нейните последствия върху зрението?

- В допълнение към измерването на дебелината на слоя на нервните влакна, ОСТ може да предостави и информация за размера и формата на главата на зрителния нерв, което е важно за определяне на тежестта на глаукомата. Чрез проследяване на промените в главата на зрителния нерв с течение на времето офталмолозите могат да коригират плановете за лечение и да се намесят по-рано, за да предотвратят загубата на зрение.

- Какъв е механизмът за откриване на заболяването при съвсем ранна фаза?

OCT се използва за диагностициране на глаукома чрез измерване на дебелината на слоя на нервните влакна на ретината. Изтъняването на този слой често е ранен признак на глаукома, а ОСТ може да открие промени в дебелината, които може да не са видими при клиничен преглед. Освен това, OCT може да бъде полезен за разпознаване на глаукома при хора с трудности в измерването на вътреочното налягане, което се използва като един от факторите за диагностициране на глаукома. Още една полезна функция на OCT е, че той може да измерва дебелината на роговицата. Тази информация е необходима, за да се прецени дали стойността на апарата, показващ стойността на ВОН е реална или е необходимо да се направи преизчисляване.  

Изображения на зрителните нерви от пациенти на клиника „Луксор“ - сравнение между здрави пациенти и такива с глаукома.

- Освен при диагностика, може ли ОСТ да доведе до положителни резултати и при вече регистрирано заболяване?

- ОСТ се използва и за проследяване на прогресията на глаукомата с течение на времето. Чрез сравняване на измерванията на слоя на нервните влакна, вашият офталмолог може да проследи промените и да определи дали заболяването се влошава, съответно да коригира вашата терапия. За целта трябва да се направи изходно измерване на дебелината на слоя на нервните влакна на ретината в момента на поставяне на диагнозата. Това изходно измерване може да се използва за проследяване на промените с течение на времето и за определяне на ефективността на лечението.

- Какво следва след диагностика?

- Пристъпва се към планиране на лечението. ОСТ може да помогне за планиране на лечението, като предостави информация за местоположението и тежестта на увреждането на нервите при глаукома. Тази информация може да се използва за адаптиране на лечението към специфичните нужди на пациента.

- Какво можем да посъветваме хората с очни проблеми?

- Ако имате глаукома или сте изложени на риск от заболяването, поговорете с вашия офталмолог за ползите от ОСТ и как тя може да помогне за защита на зрението ви. Ние, в Очна болница "Луксор" разполагаме със съвременни апарати и с ще се радваме да ви осигурим обстоен преглед.