Ваксините на „Пфайзер” и „Модерна”, които са направени по иРНК технология, е възможно да осигурят дълготраен или дори доживотен имунитет. Тази новина бе съобщена вчера от престижното издание "Ню Йорк Таймс". В становището на учените се казва, че имунизираните с тези препарати може да не се нуждаят от бустери, стига вирусът и неговите варианти да не се развиват много над сегашните си мутации. Проучването не е обхванало векторната ваксина на „Янсен”, но очакванията са, че имунитетът, който тя дава, ще е по-малко дълготраен, в сравнение с този от иРНК ваксините.

Според д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и преподавател в МУ – Пловдив, тези данни са обещаващи и дават надежда за справяне с пандемията.

„Washington University School of Medicine направи едно много обещаващо проучване, според което вероятно ще се докаже дълготраен, дори доживотен имунитет срещу SARS-CoV-​2. Те доказват, че дори на четвъртия месец след първата поставена иРНК ваксина срещу COVID-19  в т.нар. герминативни центрове в лимфните възли все още има активна протекция срещу вируса. А тези герминативни центрове реално са отговорни за дългосрочната пожизнена протекция срещу различни микроорганизми, които се изграждат в човешкия организъм”, обясни пред TrafficNews д-р Бацелова.

Според нея ако големият процент от ваксинираните имат доживотна протекция, това означава, че само с две дози обществото ще бъде предпазено завинаги срещу COVID-19.

„Това предстои и във времето да се доказва, но проучването е много ценно и определено ни дава една голяма надежда за справяне с пандемията”, допълни специалистът.

Д-р Бацелова отново призова всички българи да не чакат есента, а да използват лятото, за да се имунизират. Защото това е единственият начин да не се разболеят. Да не се налага хоспитализация и да предпазят собствения си живот и този на близките си.

Тя посъветва и жените, които планират бременност, да се ваксинират без притеснения. „Ще бъдат защитени по време на бременността. По никакъв начин ваксината не пречи на забременяването, нито ще има някакви отражения върху планувана бременност”, допълни д-р Бацелова.