Четири прости промени в начина на живот могат да подобрят здравето и да намалят риска от сърдечни заболявания и смърт от всякакви други заболявания с 80 процента за период от 8 години, пише obekti.bg, позовавайки се на Daily Mail,цитирани от Блиц. Това са:  

редовни упражнения

средиземноморска диета    

поддържане на здравословно тегло  

въздържане от цигари

Мащабно изследване, проведено от учени от университета „Джон Хопкинс” в Балтимор, Мериленд откри значителна връзка между тези фактори в начина на живот и сърдечното здраве за сравнително кратък период от време.

„Изследвахме данни от над 6200 мъже и жени на възраст между 44 и 84 години, бели, афроамериканци, латиноамериканци и китайци. Сред хората, възприели и четирите здравословни навика се наблюдава с 80 по-ниска смъртност за този период в сравнение с участниците без нито един от тях,” заяви ръководителят на изследването Хаитам Ахмед. „Сред хората, усволи и четирите здравословни начина на поведение се наблюдава с 80 по-ниска смъртност за този период в сравнение с участниците, които не са имали нито един от тези здравословни навици.” Учените разработили скала от 0 до 4 за оценяване на начина на живот на базата на хранителни навици, индекс телесна маса, количество умерено интензивна физическа активност и тютюнопушене. Само 2 процента (129 души) от участниците в изследването покривали и четирите критерия за здравословен живот, пишат авторите на изследването, публикувано в American Journal of Epidemiology. „От всички фактори в начина на живот открихме, че избягването на тютюнопушенето играе най-голяма роля за намаляването на риска от коронарна болест на сърцето и смърт”, отбелязва проф. Роджър Блументал, кардиолог от университета „Джон Хопкинс”. „На практика, пушачите, които са усвоили два или повече от здравословните начини на поведение, въпреки всичко имат по-нисък среден шанс за оцеляване след 7,6 години в сравнение с непушачите, които не се движат и имат наднормено тегло.” Учените акцентират върху факта, че изследването им показва колко важен е здравословният начин на живот не само за намаляване на риска от сърдечни заболявания, но и смъртността по всякакви други причини.