„Аз страдам от НАЕ! Ще бъда по-силен с твоята подкрепа” е мотото, под което тази година се провежда отбелязването на 16 май - Международният ден на наследствения ангиоедем в България, организирано от Асоциация НАЕ. Членовете на организацията призоват за подкрепа и съпричастност на обществото, приятелите и близките на болните! Те отново получиха подкрепата на мног съмишленици и приятели от няколко български градове.  

В знак на подкрепа община Пловдив се включи в събитията и освети сградата на централната община в синьо. В акцията се включиха Националният алианс на хора с редки болести, Георги Титюков, кмет по социална политика и спорт, Институтът по редки болести РАРЕДИС, Профеионална гимназия по хранителна технология и техника в Пловдив и др. Васил Тосев и членовете на йога клуб ЯМА в знак на подкрепа покориха планината Фенгари на Остров Самотраки. На благотворителен щанд д-р Радостина Симеонова от Института по редки болести РАРЕДИС предостави за разпродажба свои танцови тоалети, по време на годишния фестивал на тангото в клуб „Танго Афисионадо”.

Наследствения ангиоедем е рядка диагноза, която влошава сериозно качеството на живот на болните и техните семейства, създавайки им голям физически и психически дискомфорт и множество ограничения. Поради наследствения си характер често потърпевши са няколко членове на фамилията и това се превръща в един семеен кошмар.

„Ако страдате от периодични отоци по тялото без установена причина и неповлияващи се от противоалергична терапия с антихистамини и кортекостероиди, е възможно да страдате от наследствен ангиоедем (НАЕ)", предупреждават  от Асоциация НАЕ. И призовават за подкрепа и съпричастност на обществото, приятелите и близките на болните. Ако около вас има човек с диагноза НАЕ, подайте му ръка и бъдете с него в трудното му ежедневие! Той ще бъде по-силен с вас!