Възрастна жена е постъпила в Клиниката по токсикология след отравяне, в следствие на консумация на отровни гъби. Това съобщиха за Trafficnews.bg от пловдивската УМБАЛ "Св. Георги". Жената брала гъби в старопланинския район, като най-вероятно е взела отровната мухоморка за неин ядлив двойник. 60-годишната потърпевша имала голям опит с гъбарството. Затова пристигнала сама в лечебното заведение, веднага след като усетила първите симптоми на натравянето. 

Започнало лечение, а последните контролни прегледи показали, че отравянето не прогресира. Жената има всички шансове да се възстанови напълно, съобщават от клиникат и предупреждават, че шансовете за възстановяване след подобен тип натравяне са пряко обвързани с бързата реакция на пострадалите.

"Опитните гъбари също бъркат мухоморките с ядливи гъби. Ако хората усетят късно, че са се отровили и не потърсят веднага медицинска помощ, вероятността да се възстановят намалява", алармират лекари. 

Най-честите отравяния в България са именно с мухоморки - зелена, бяла и червена. Най-често те настъпват в следствие на припознаване на токсични двойници с ядливи гъби. Общо 32 вида се свързват със смъртоносни отравяния. Специалисти съветват в никакъв случай да не откъсвате гъби, които не можете да разпознаете, или пък имате колебания. Дори когато ухаят добре и изглеждат вкусни, или пък много наподобяват добре познат ядлив вид, може да се окаже, че сте си набрали отровни двойници. 

Особено опасна е консумацията на зелена мухоморка, която е двойник на печурката. Гъбата расте на влажни места, предпочита широколистните и смесените гори. Може да бъде разграничена от печурката по цвета на пластинките - при ядливата печурка те са розово-червени, до кафяви, докато при зелената мухоморка са бели.

Вкусът на гъбата е приятен, а симптомите не настъпват веднага, пише doctorbg.com. Междувременно обаче настъпват тежки увреждания на вътрешните органи, поради което натравянето е изключително опасно. Първите симптоми са болски в корема и смущения в стомашно-чревния тракт. Следва увреждане на черния дроб, съпроводено с жълтеница, припадъци и дори кома. 

Токсините в 5 г. от гъбата са достатъчни, за да повалят 70-килограмов човек. Симптомите настъпват между 6 и 24 часа след консумацията. В повечето случаи те са индикация и за необратима вреда, нанесена върху органите. 

Не толкова тежки са отравянията с червена мухоморка -  двойник на гъбата булка. Гъбата е популярна с халюциногенния си ефект, поради което най-честите й "жертви" са лица, злоупотребяващи с употребата й. Симптомите се проявяват около половин час след консумация и обикновено отминават в рамките на няколко часа. При по-голямо количество токсини обаче пациентите изпадат в делириум, който може да премине в кома.

Любимата на мнозина печурка също има опасен двойник от семейството на мухоморките. Това е бялата мухоморка, отравянията с която са изключително тежки. Гъбата има аромат на ряпа и лютив вкус. Мнозина смятат, че тя е разновидност на зелената си "сестра" от същото семейство. Пънчето й е с влакнеста сърцевина, а впоследствие става кухо. В горния край стъблото има бял пръстен, а основата е задебелено. Токсините в бялата мухоморка атакуват първо черния дроб, като не подминават бъбреците и сърцето. Смъртността е голяма.