Подуването е изключително неприятно и ни кара да се чувстваме зле. Отгоре на всичко, когато коремът ни е подут, изглеждаме по-пълни, отколкото сме в действителност. Повечето хора вярват, че напълняването е резултат от яденето на вредни и калорични храни, но в действителност има много други фактори, които подуват корема ни и ни създават усещане за тежест.

Понякога, подуването се придружава от други проблеми, свързани с храносмилането, като болка и повишено производство на газове, което също предизвиква усещане за тежест. Причината за подуването обикновено е скрита в някои храни, които тялото не може да смила правилно и това причинява възпалителни реакции.

Най-тревожно е, че обикновено не обръщаме внимание на това, и въпреки неприятните последствия, ние продължаваме да ядем тези продукти. Експертите разказват за 7 продукта, които най-добре да се избягват, за да не страдате от този проблем.

1. Мляко и неговите производни

Млякото и другите млечни продукти са основната причина за възпаление на коремната кухина. Това се дължи на високото съдържание на лактоза, природна захар, която е лошо усвоена от възрастните. Те просто нямат необходимите ензими за разграждането й. Лактозната непоносимост причинява прекомерно производство на чревни газове, както и болка и подуване.

2. Рафинираното брашно също причинява подуване

Рафинираното брашно по време на процеса на преработване е лишено от хранителната си стойност. То губи фибри, хранителен елемент, който е от ключово значение за храносмилането ни. Пречистеното брашно съдържа и по-малко витамини и минерали от другите видове и поради високото съдържание на глутен спомага за възпалителните процеси.

3. Зеленчуци от семейството на кръстоцветни

Тези зеленчуци, като карфиол или броколи, са източник на основни хранителни вещества и все пак съдържат малко калории. Затова не ги изключвайте напълно от менюто си. Проблемът е, че те също съдържат полизахарид, известен като рафиноза, който по време на ферментацията ферментира и причинява излишна продукция на газове. Това, от своя страна, причинява възпалителна реакция в коремната кухина, която е трудна за лечение.

4. Колбасни продукти

Малцина ще откажат хот- дог или апетитни колбаси. Но ние не мислим, че тези продукти съдържат голям брой химически съединения и мазнини, които са вредни за здравето. Честото хранене с колбаси и шунка предизвиква възпалителна реакция в организма, което води до проблеми с храносмилането и проблеми със ставите. Освен това те съдържат твърде много сол и могат да причинят задържане на течности и метаболитни нарушения.

5. Пържени храни

Мазните пържени храни са един от най-честите причинители на възпаление на стомаха, не само защото съдържат голямо количество мазнини, но и защото телата ни не са в състояние напълно да го смелят.