Спокойният сън в летните горещини е непостижим за много хора. Как да си набавим така необходимата нощна почивка в непоносимите жеги? Отговор на този въпрос дават международни експерти, цитирани от в. "Дейли експрес" и в. "Дейли стар".

1. Внимавайте с храната

Ако се изкушавате да се натъпчете с обилно топло ястие, помислете отново. Колкото по-голяма е порцията, толкова повече е отделяната метаболитна топлина, докато тялото преработва храната. Най-лошата услуга, която можете да си направите, е да консумирате протеинови храни.

Спете на отворен прозорец, съветва ендокринолог

Вместо това заложете на малка студена порция, по възможност сурова, с която храносмилателната система ще се справи по-лесно. По този начин ще си спестите и готвенето, и допълнителната топлина в дома.

2. Осигурете хлад за главата

Едва ли има нещо по-приятно в жегата от това да положите морна глава върху хладни чаршафи. За целта преди лягане трябва да поставите за няколко минути във фризера спалното бельо и пижамите си, опаковани в чиста найлонова торбичка. Ако разполагате с място, можете да "замразите" за кратко и възглавницата си.

3. Не допускайте домашни любимци и полени в спалнята

Питомците не са най-добрите приятели на хората по времето, в което "върлуват" полените. Страдащите от летни алергии индивиди трябва да обявят спалните помещения за зона, забранена за домашни любимци, тъй като с козината им често се пренасят полени, спори и други алергени, които се "намъкват" в леглото и причиняват неприятности.

4. Забравете гушкането с партньора

Гушкането с половинката е гаранция за "задушна" нощ. Имайки предвид, че човешкото тяло генерира еквивалента на 116 вата топлинна енергия за час, е по-добре да спите "соло" в големите горещини. Освен това е много вероятно партньорът или партньорката ви също да не може да намери покой в жегата и да попречи на съня ви.

5. Почерпете опит от пещерните хора

Точно както са правили предците ни от отдавна отминали времена, така и ние можем да спазваме "пещерния" принцип - мястото за сън трябва да е тъмно, тихо и хладно.

6. Охлаждайте помещенията разумно

В големите летни жеги не се изкушавайте да отваряте прозорците през деня. Правете това вечер, когато въздухът е по-хладен. За да проветрите по-качествено, можете да направите течение. Друг полезен съвет за охлаждане на помещенията е да поставите купичка с лед пред включен вентилатор.

7. Не правете грешката да спите голи

Лютите жеги може и да събуждат желанието човек не само да свали дрехите си, но и да излезе от кожата си, но това не е решението. Съветът на експертите е да се спи с памучни пижами. Естествените влакна в памучната тъкан попиват потта от тялото и осигуряват усещане за хлад и удобство. Добре е спалното бельо също да е памучно.

8. Хладен душ преди лягане

9. Течности

Дръжте до леглото си бутилка с вода и пийте често, за да не се обезводнявате в горещините и да помагате на тялото да се охлажда.

10. Третирайте точките на пулса

Намокрете с вода точките, в които усещате пулса си - китки, шия, глава. Ако наистина "умирате" от жега, поставете хладна кърпа върху главата си.