Зайчар в Източна Сърбия е част от българското землище, за което, за съжаление, рядко се сещаме. След 1833 година градът попада в Сърбия, но българския профил на населението не се променя. За сметка на това същото е подложено на асимилационен натиск от сръбската власт. 

В Белград отдавна живеят с надеждата, че ще успеят да се разпрострат по целия полуостров. И мечтите им за величие минават през желанието за асимилация на по-стари народи от тях, каквито са българският и хърватският. 

През 1883 година, само пет години след Освобождението на България, българите в Зайчар не издържат на сръбските репресии и се вдигат на въстание. Няколко дни участниците в т.нар. Зайчарска Буна се противопоставят на изпратените сръбски войски. В крайна сметка силите на въстаниците започват да се изчерпват и добре въоръжените сърби успяват да се справят. Българската държава тогава е в деликатна ситуация. 

От една страна страната ни, макар и освободена все още е васална от Високата порта. И обявяването на война на Сърбия от е недопустим от гледна точка на международно право акт. Освен това София все още не е осъзнала размерите на сръбското коварство и наивно разчита на Белград за съвместна борба за освобождаване на българските земи, намиращи се под османска власт. 

Все пак Зайчарската буна е един от симптомите на сръбското отношение към българите и България, което лъсва окончателно при агресията на Сърбия две години по-късно. 

И днес хората в рядко споменавания в България град Зайчар продължават да говорят на български език, като граматиката, която използват е различна от сръбската и идентична с тази в България.

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.

Четете още от рубриката ТУК

TrafficNews.bg