Снимка на Пеещите фонтани на пловдивския фотограф Стоян Стоянов участва в голямата класация „Фонтаните на България”. Към момента тя е в топ 3 на най-харесвани фотоси в конкурса.

Под снимката е разказана и част от историята на Цар Симеоновата градина, където се намират Пеещите фонтани. Тя е създадена през 1892 година по проект на швейцарския ландшафтен архитект Люсиен Шевалас (1840-1921 г.). Шевалас пристига през 1879 година по покана на княз Александър Богориди и става княжески градинар в Пловдив. За приноса си към Пловдив още през 1901 година е обявен за почетен гражданин на Пловдив. Обновяването на Цар Симеонова градина и фонтаните приключи 2015 година, а специалният танц започва привечер при положителни температури и представлява зрелищно шоу с класическа музика и светлини. 

Класацията за най-красивите фонтани в България е организиран от Българска асоциация по водите и сдружение „Аз обичам водата”, като инициативата е по случай Световния ден на водата – 22 март. 

Темата на конкурса цели да обедини и представи красивите фонтани в страната – старинни или съвременни, с класически или модерен дизайн, включени в атрактивен екстериорен ансамбъл, в обществени пространства, паркове, градини, административни сгради и дори в дворове на частни домове.

В класацията със снимки участват и фонтана пред Община Пловдив, както и фонтана Деметра в Цар Симеоновата градина.

Петдесетте най-впечатляващи снимки в конкурса ще станат част от Националната фотоизложба „Фонтаните в България“, която ще бъде представена от 16 до 22 март във фоайето на новата сграда на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Десет от тези 50 кадъра ще бъдат избрани след онлайн гласуване, а останалите 40 ще бъдат посочени от експертно жури. Само пет от общо 50-те снимки ще станат безспорни победители в конкурса. Те ще бъдат обявени на церемония, която предстои да се проведе на 22 март – Световния ден на водата.

Снимката на Стоян Стоянов – подкрепете ТУК

Авторите на творбите ще получат специални награди. Ето и снимките на другите два фонтана, които участват в класацията:

122 години фонтанът Деметра краси Цар Симеоновата градина в Пловдив. Той е първата творба на големия флорентински скулптор Арнолдо Дзоки, автор и на паметника на Цар Освободител в София, на емблематичните скулптури в Севлиево и Русе, Оряхово, Дряновския манастир. Арнолдо Дзоки го вае по поръчка на австрийския император за сватбен подарък на княз Фердинанд.

Първоначално той е поставен в София, но князът го дарява на Пловдив с изричното указание той да бъде поставен на входа на Първото българско изложение, което се открива на 1 август 1892 година и заради което е създадена и Цар Симеоновата градина. Той не е променял мястото си оттогава.

С проекта за фонтан Деметра Арнолдо Дзоки печели първа награда на конкурс в Белгия. Оригиналът е в Пловдив, има две копия в Швейцария и Америка. Арнолдо Дзоки е роден през 1862 година във Флоренция, умира през 1940 година в Рим.

Фонтана Деметра подкрепете ТУК

Водата във фонтана с пеликаните в центъра на Пловдив е оцветена в червено по повод 14-ти юни – Деня на доброволното кръводаряване, чрез който светът отбелязва даряването на кръв от доброволни неплатени кръводарители, които всекидневно спасяват живота на нуждаещите се. Община Пловдив подкрепя проекта, чиято идея е фонтаните на централни места в Пловдив и други големи градове да бъдат оцветени с червена боя с цел поощряване на доброволното кръводаряване в страната ни.

Снимката на фонтана пред Общината - подкрепете ТУК