Лятото все още не е свършило и тепърва предстоят няколко топли и приятни уикенда. Синоптиците прогнозират, че градусите в Южна България ще се покачат и времето ще е подходящо и за планинска разходка. Една от дестинациите, които можем да ви предложим за разходка е само на 50 километра от Пловдив - пещерата Снежанка.

Тя е една от най-старите пещери у нас и се намира само на 11 километра от град Пещера. Подгответе се и за кратка разходка, докато се качите до пещерата- пешеходният участък е 3 километра. Оставяте автомобила си и след около 40 минути сте до входа. Пещерата е включена и в 100-те национални туристически обекта.

Пещерата е образувана от Новомахленската река. Намерените в нея артефакти сочат, че около 600 г.пр.н.е. е била обитавана от древните траки. По-късно е забравена, за да бъде открита отново през 1961 година от туристи.

Тайнствена екопътека на час от Пловдив СНИМКИ


Пещерата е сравнително малка, но изключително богата на естествените пещерни украси – сталактити, сталагмити, синтрови езера и драперии. Името си носи от снежнобелите наслаги, образували се милиони години и застинали в причудливи форми – „Делфинчето”, „Каракачанката”, „Статуята на свободата”, „Джуджета”, „Папагалче”, както и едноименната „Снежанка” - сталагмит с формата на девойка, чакаща своя принц. Пещерата се състои от няколко красиви зали: „Залата на виметата“, „Голямата зала“, „Музикалната зала“, които са свързани със Срутището, над което минава мост. Във „Вълшебната зала“, последната, достъпна за посетители, се намира фигурата, оприличавана на приказната героиня Снежанка, дала името на пещерата.

Топ 10: Уникални водопади само на час от Пловдив СНИМКИ

Биоразнообразието на територията на пещерата включва интересни представители на троглобионтите - отлично адаптирани към подземен живот организми. В пещерата живеят 4 вида прилепи - Голям подковонос (Rhinolophus ferrumequinum), Малък подковонос (Rhinolophus hipposideros), Трицветен нощник (Myotis emarginatus) и Голям нощник (Myotis myotis). Част от тях могат да се видят в осветените части, достъпни за туристи. Безпокойството им не е желателно.

Пещерата е благоустроена и отворена за посетители всеки ден. До входа има чайна и щанд за сувенири. Групи за посещение се организират на всеки час.

 Източник: bulgariatravel

Екскурзия край Пловдив само за ден: Родопите от птичи поглед, офроуд, пещера и жарена пъстърва СНИМКИ

ТrafficNews.bg