През 1953г. церемонията по връчването на американските филмови награди „Оскар“ за първи път се излъчва по телевизията. Церемонията за първи път се провежда през 1929г., но до 1953г. не е предавана на живо по телевизията. И до ден днешен това е едно от най-гледаните събития в света. Като Оскарите са и най-висшата награда в света на киното. 

 

През 1958г. В Страсбург е открито първото заседание на Европейския парламент. В него участва 142 членове, които са излъчени от националните парламенти на страните членки, и в нея се говори на четири езика. Години по-късно членовете са 705, а официалните езици са 24. Институцията разполага с изключително важни законодателни, бюджетни и контролни правомощия.

Всичко започва с Договора за създаване на Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС). Подписан от шест държави, той влиза в сила на 25 юли 1952 година. С него се полагат основите на Общността и се създават следните институции: Върховен орган, Обща асамблея, Съвет на министрите, Съд и Консултативен комитет.

След влизането в сила на Договорите от Рим през 1958 г. и създаването на Европейската икономическа общност (ЕИО) и Европейската общност за атомна енергия (Евратом) е решено 

След влизането в сила на Договорите от Рим през 1958 г. и създаването на Европейската икономическа общност (ЕИО) и Европейската общност за атомна енергия (Евратом) е решено Общата асамблея да бъде наистина обща и за трите Общности. По същото време тя се преименува на „Европейска парламентарна асамблея“, а от 30 март 1962 г. – на „Европейски парламент“ (наименование, което се вписва официално в Единния европейски акт от 1986 г.).

 

През 1984г. е открит големият електрифициран жп пръстен София – Горна Оряховица – Русе – Варна – Бургас – Пловдив – София.

През 2003г. президентът на САЩ Джордж Уокър Буш обявява началото на войната в Ирак. Буш се обръща към американската нация и обявява, че са започнали въздушни удари срещу цели в Ирак. Война продължава до 2011 година, а тя води до края на иракския лидер Садам Хюсеин, който е свален, а след това и заловен и екзекутиран. Във войната умират 56 677 души, а стотици хиляди са ранени. В момента в САЩ има 2500 войници в Ирак. 

Правителството на Буш е остро критикувано за започването на войната, а освен това се появяват и видеа и снимки с измъчване на военнопленници в затворите. Това налага и до оставката на министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд. 

Основната цел поради, която САЩ започва войната са оръжия за масово унищожение, които според ЦРУ притежава Ирак, но такива оръжия не са намерени. Другата причина е връзка с Ал Кайда, която също не е доказана. 

Днес рожден ден празнува българският политик Огнян Герджиков, който е бивш служебен министър-председател на България и председател на Народното събрание. Рожденик днес е и екшън звездата Брус Уилис, известен от филмите Умирай Трудно, Армагедон, Криминале, Шестото чувство и други.