През 1863г. в Цариград Петко Славейков започва да издава вестник "Гайда". Сатиричният вестник се издава на всеки две седмици, а последният му брой е 15 април 1867г. 

През 1877г. избухва Каварненското въстание, което продължава до 24 юли 1877 г. Това е въстание на каварненци и околните села в самозащита от настъпващия към града башибозук, местни турци и черкезка конница. Османското правителство изпраща в Добруджа отряд от 3000 нередовни войници „за защита на мюсюлманите“. Действат без или в координация с военния план на турското командване за превръщане на селищната територия в пуста земя. Населението с убийства и грабежи е разгонено или депортирано на юг, в което участва и редовна турска войска.

В Крепостта Каварна близо 3000 българи дават отпор на турците. Над 1000 българи са убити. На 4 февруари 1878г. Каварна е освободена от турско робство. 

През 1880г. в Княжество България с княжески Указ № 296 от 28 юни 1880 г. към Министерството на финансите е образувано Статистическо-организационно отделение. В момента той носи името Национален статистически институт - НСИ. Поради тази причина днес се празнува и Денят на българската статистика. 

През 1912г. ВМРО извършва атентат в Кочани, при който са убити 9 души; последвалите репресии на турската власт (40 убити и 250 ранени) стават повод за избухването на Балканската война на 26 септември същата година. 


Корейската война

През 1950г. Северна Корея напада Южна Корея и дава началото на Корейската война или първата война по време на Студената война. САЩ подпомага Южна Корея, а СССР Северна Корея. Милиони са жертвите и от двете страни.

Войната продължава до 1953г. и има съвсем малки изменения между границите между двете Кореи. И до ден днешен двете страни са в доста обтегнати отношения. Северна Корея е последната изцяло комунистическа страна в света и местното население продължава да е изолирано. 

През 1975г. Мозамбик обявява своята независимост от Португалия. От 1 март 1498г. Мозамбик е португалска колония. След обявяването на независимостта Мозамбик става член на ООН на 16 септември 1975г. Страната приема и първата си конституция на 30 ноември 1990 г.

През 1978г. Аржентина побеждава Нидерландия във финала на Световното първенство в Мексико с 3:1 след продължения. Кемпес открива 37-та минута, но Нанинга изравнява. Кемпес в 104-а минута прави 2:1, а крайното 3:1 Бертони в 115-а минута. Това е първата световна титла на Аржентина, страната става световен шампион и през 1986г. 


Световният шампион Аржентина

През 1988г. в Люксембург е подписано споразумение между Европейската общност и Съвета за икономическа взаимопомощ за взаимно признаване и официални отношения. Това дава и голямо влияние за подписания договор от Маастрих през 1992г., когато официално е създаден европейският съюз. 

През 1991 г. – Хърватия и Словения обявяват своята независимост от СФР Югославия, което е начало на четиригодишна гражданска война, взела десетки хиляди жертви. 

Родени са българският политик Димитър Пешев, който е в основата на спасяването на българските евреи, английският писател Джорд Оруел написал книгата 1948, българският писател Димитър Димов, който е автор на романа "Тютюн" и певецът Джордж Майкъл


Димитър Димов

Умира един от най-популярните певци въобще в историята Майкъл Джексън. Джексън стартира кариерата си в Джаксънс 5. След това стартира солова кариера, която му носи слава и го превръща в един от най-продаваните певци в света. 

Майкъл Джаксън умира на 25 юни 2009 г., след спиране на сърдечната му дейност. Преди смъртта на Джаксън са били предписани лекарствата пропофол и лоразепам. Личният му лекар е обвинен и намерен за виновен за непредумишлено убийство. Смъртта на Майкъл Джаксън предизвиква международна вълна на скръб и милиони зрители наблюдават на живо по телевизията неговата възпоменателна церемония.